Tekst dolazi iz Biblije, a kršćani su sve do 11. stoljeća imali dvije različite molitve.

U Lukinom evanđelju nalazimo dvije rečenice koje su sadržane u molitvi 'Zdravo Marijo'. Prvi dio molitve dolazi je iz Navještenja, kada je anđeo Gabrijel pozdravio Mariju rekavši joj: 'Zdravo, milosti puna, Gospodin s tobom!" (Lk 1,28.) Drugi dio molitve preuzet je iz Marijina posjeta rodici Elizabeti koja ju je pozdravila riječima: 'Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje' (Lk 1,42), piše Laudato.

Dakle, tekst molitve dolazi iz Novoga zavjeta, ali kršćani su te dvije rečenice 'spojili' tek u 11. stoljeću, pojašnjava Aleteia. Navodeći prema katoličkoj enciklopediji, o pobožnoj molitvi 'Zdravo Marijo' gotovo da nema tragova prije 1050. godine. U početku je molitva bila poznata kao 'Pozdrav Blaženoj Djevici', a sastojala se samo od dvije spojene prethodno spomenute rečenice. Tek kasnije dodan je drugi dio molitve koji počinje sa 'Sveta Marijo'. Službena molitva uključena je u Rimski brevijar 1568. godine i od tada pa do danas postaje središnji stup katoličke pobožnosti.

Tridentski katekizam pojašnjava kako u prvom dijelu molitve 'Zdravo Marijo' upućujemo Bogu najveću pohvalu i uzvraćamo mu najiskreniju zahvalnost za sve milosti koje je dao Djevici Mariji. Molitvu upućujemo i samoj Djevici zbog njene vjernosti Bogu te joj upućujemo poštovane i gorljive čestitke. Tom obliku zahvalnosti Crkva je dodala molitvu u kojem zaziva Majku Božju da svojim zagovorom pomiriti Božje prijateljstvo s nama bijednim grešnicima.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Jedina BH. dominikanska župa proslavila blagdan Sv. Dominika
10. August 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.