Pjesme svetoj Klari

Uz nekoliko informacija o svetoj Klari, čiji spomendan Crkva danas slavi, na kraju članka možete pogledati poveznicu na stranicu zagrebačkih klarisa i preuzeti notne zapise pjesama i mise u čast svete Klare.

Sveta Klara bila je najvjernija učenica svetog Franje i autentična prenositeljica njegove misli, ističu na svojoj internetskoj stranici časne sestre klarise iz Zagreba. Donose i Klarin životopis: Klara se rodila 1194. od oca Favaronea di Offreduccio di Bernardino i majke Hortulane. Bila je „dosta slavna roda“, njezin je otac bio vitez i cijela je njegova obitelj pripadala viteškom plemstvu. Bilo joj je određeno da se uda za viteza, čovjeka od oružja koji bi je uklopio u još utjecajniji rod od onoga iz kojega potječe.

Najznačajniji događaj iz Klarina života jest trenutak njezina obraćenja. Tu zapravo počinje Klarina povijest. Klara je imala oko osamnaest godina u trenutku izvršenja toga konačnog izbora koji će uvjetovati cijeli njezin život. Odlučnu ulogu u pozivu Klare di Favarone odigrao je mladi Franjo, s kojim se više puta potajno sastala i progovorila o svojemu srcu koje je željelo slijediti Krista na novi način.

U Franji i njegovim drugovima prepoznala je i svoj poziv, na koji ju je Franjo poticao da se velikodušno odazove. U noći Cvjetnice, 18. ožujka 1211. ostavila je kuću, grad i rodbinu i otišla u Svetu Mariju Porcijunkulsku. Ondje su je čekala braća s upaljenim bakljama da joj pokažu put, te zajedno s njome uđoše u crkvu. Tu je Klara odložila u ruke braće svoju kosu i ostavila svjetovni nakit. I u ruke Franje, jednostavnog laika, položila je svoje zavjete Gospodinu.

Kasnije je Klara postala poglavaricom družbe „siromašnih zatvorenih dama od San Damiana“, kojima je na čelu bila pune 42 godine, a koje su po njezinoj smrti prozvane „klarisama“.

Na svojoj internetskoj stranici zagrebačke klarise su ponudile vrijedne notne zapise pjesama svetoj Klari. Notne zapise mise u čast svete Klare zajedno s četiri pjesme svetoj Klari možete preuzeti na linku.