Baby boom u Drnišu: ‘Kad porastu imat ćemo tri razreda prvašića‘

Na području Grada Drniša u 2020. godini rođeno je 61 dijete, najviše u posljednjih sedam godina – službeni su to podaci drniške gradske uprave.

Od toga 32 djece prvorođeno je u svojim obiteljima, drugorođenih je 18, četvero djece u svoju obitelj stigli su kao treće dijete dok u kategoriji četvero i više djece rođeno je njih sedam. U odnosu na 2019. godinu to je desetero djece više.

Iako su to još uvijek mali brojevi u odnosu na prijeratno razdoblje, veseli pozitivan trend, piše Radio Drniš.

- Svaki trend koji je pozitivan nas veseli, a ovaj posebno. Brojka od 61 novorođeno dijete u Drnišu i okolici je nešto jako pozitivno. To je 20 posto više novorođenih nego lani, a puno više u odnosu na prijašnje godine. Osim nešto bolje demografske slike, možemo reći kako će osnovna škola u Drnišu, kad ova djeca porastu, imati tri razredna odjeljenja prvašića.

Koliko je Gard imao utjecaja na dobre brojke, teško je govoriti. No ove godine je donesena i odluka da se za treće i svako sljedeće dijete isplate naknade od 12 do 18 tisuća kuna - kazao je za Radio Drniš gradonačelnik Josip Begonja.

Inače, novčana pomoć Grada Drniša za opremanje prvog novorođenog djeteta iznosi 3 tisuće kuna, drugog 5 tisuća, trećeg 12.000,00 kuna a novčana pomoć za opremanje četvrtog i svakog idućeg novorođenog djeteta iznosi 18.000,00 kuna, po jednokratnoj isplati, prema usvojenom Socijalnom programu za 2021. godinu.

Označeno u