Crkva trajno slavi misu! Provjerite!

Mnogi vjernici ovih dana čitajući vijesti zabrinuti su da su mise "otkazane".

No, Crkva ne prestaje slaviti mise! Biskupi, kao nasljednici apostola, imaju ovlasti donijeti odredbe o ograničenom sudjelovanju naroda. Ali, nikada neće zabraniti svećenicima slavlje Euharistije jer Crkva od mise živi. Misna slavlja s narodom u Hrvatskoj još nisu otkazana. Situacija se prati kao i upute iz Vlade, ali i liječnika. Kako će postupiti hrvatski biskupi? U emisiji "Halo, velečasni?" HKR-a jedno od pitanja na koja je odgovarao vlč. Robert Šreter glasi: "Imaju li biskupi, konkretno slovenski, pravo zabraniti mise s narodom?"

“Naravno da imaju. Nitko, pa ni biskupi, ne smije biti neodgovoran u ovoj situaciji. Može se očekivati da će to učiniti i naši biskupi. To što se možda prvi put u povijesti ne slave mise s narodom, nije znak da su došla posljednja vremena, niti da je Crkva izgubila vjeru u Isusa. To čak i nije dokraja točno, s obzirom da će mise svećenici i dalje slaviti. Ovo je prilika da svatko od nas iznova otkrije važnost slavljenja svete mise. Svaki svećenik svakako će i dalje slaviti svete mise, doduše privatno, ali na nakane naroda i vjernika. Vjernici su pozvani u duhu se sjediniti sa svećenicima”, rekao je vlč. Šreter.

Istaknuo je važnost i ulogu katoličkih medija. I dalje vrijede poznata pravila: ako je netko bio bolestan ili opravdano spriječen doći u crkvu, za njega je ‘vrijedila’ misa u kojoj bi sudjelovao putem radijskoga, televizijskoga ili internetskog prijenosa.

I kad slavi misu bez naroda, svećenik pred lice Božje donosi molitve vjerničkog puka. Svećenik kao službenik Kristov je u tom slučaju posrednik između Boga i naroda.

Našim čitateljima koji su bolesni ili u samoizolaciji zbog koronavirusa donosimo gdje i kako pratiti misna slavlja putem katoličkih medija:

1. HRVATSKI KATOLIČKI RADIO: Preuzimanje prijenosa misnoga slavlja nedjeljom s Hrvatskoga radija (ako dođe do zabrane misnoga slavlja s narodom, HKR će nastojati osigurati svakodnevni prijenos misa svojim slušateljima.) Novo od 17. ožujka: prijenos misa u sklopu Trinaest utoraka sv. Antuna, utorkom od 19 sati.

2. LAUDATO TV: Prijenos misnoga slavlja iz župe Remete svakoga dana u 18.30. Župa Remete prijenos emitira i na svojoj Facebook stranici.

3. RADIO MIR MEĐUGORJE: Prijenos misnoga slavlja iz župne crkve u Međugorju u 18 sati. Sat vremena ranije emitira se i prijenos molitve krunice, a četvrtkom nakon mise prenosi se i Euharistijsko klanjanje.

4. RADIO MARIJA: Svakodnevni prijenos misnoga slavlja u 19 sati iz trešnjevačke župe sv. Josipa u Zagrebu.

5. VATICAN NEWS: Jutarnja misa u Domu Sv. Marte izravno se prenosi na portalu Vatican News s u 7 sati te na Facebook stranici, kao i molitva Angelus i krunica u 12 sati na istoimenom portalu i Facebook stranici.

Označeno u