Dr. Tomislav Domazet Lošo: Postoji osnovana sumnja da se mRNA molekule iz cjepiva mogu ugraditi u genom

Prof. dr. sc. Tomislav Domazet Lošo, viši znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković i izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Hrvatskog katoličkog sveučilišta, sudjelovao je na predstavljanju knjige"Cjepivo: Da ili ne? Moralno rasuđivanje u doba korone" autora dr. don Josipa Mužića u župi Marije Majke Crkve u petak 3. prosinca u Trnovčici u Zagrebu.

Izlaganje dr. Tomislava Domazeta Loše prenosimo u cijelosti.
Netko je spomenuo različita mišljenja. Mene ne zanimaju mišljenja. Svatko ima neko mišljenje. Ono što mene zanima je znanstvena istina. Godine 2020. g. čuo sam da dolaze mRNA cjepiva. Onda je u kampanji rečeno da se mRNA molekule ne mogu ugraditi u genom. I tu je meni zazvonilo. Zašto mi je zazvonilo? Zato što cijeli svoj profesionalni život radim s mRNA molekulama. Jer ja sam evolucijski genetičar. Mene zanima kako se mijenja naš genom, zašto se mijenja, koji su mehanizmi i kakve su posljedice.
Ja sam 2011. g. u časopisu Nature Reviews of Genetics s prof. Diethardom Tautzom napisao rad u kojem sam objasnio mehanizme nastanka novih gena. Jedan od njih je i preko ugradnje mRNA molekula u naše genome.
Ja sam bio zaprepašten (kada sam u kampanji čuo da se mRNA ne mogu ugraditi u genom, nap.). Kako je to moguće?
U početku sam mislio, možda su genetički inženjeri koji su konstruirali mRNA cjepiva napravili te mRNA molekule na način da se one ne mogu ugraditi u genom. I to bi bilo u redu da je tako. I ja sam išao pogledati u literaturi što oni kažu o tome.
Isto tako, moguće je da su testirali svoje mRNA molekule na ugradnju u genom i onda su zaključili: „Dobro, one se ne mogu ugraditi, i sve u redu“.
Išao sam pogledati, otvorio sam tu mRNA vakcinološku literaturu koja ide u zadnjih 30 godina. I ono što sam pronašao je da oni nikada, apsolutno nikada, nisu testirali mogu li se njihove mRNA molekule ugraditi u genome. Znači, to uopće nije napravljeno. Dapače. Oni cijeli svoj narativ grade na priči da se mRNA molekule općenito ne mogu ugraditi u genom. Kako je to moguće?
Pazite. Postoji nešto što se zove biologija retropozicije. To je znanstvena disciplina koja je puno starija od mRNA vakcinologije. Kreće negdje 1950.-ih godina. Biologija retropozicije bavi se upravo ugradnjama mRNA molekula u genome. Tisuće radova je napisano u vrhunskim biološkim i medicinskim časopisima o tome kako se mRNA molekule ugrađuju u naše genome.
U našem genomu ima preko 8 000 tzv. retrokopija, odnosno događaja ugradnje mRNA koje smo povijesno naslijedili. Ali isto tako, svatko od nas ima sebi specifične ugrađene mRNA molekule.
I sad, meni je bilo nejasno, kako oni to mogu tvrditi, bez da citiraju bilo što iz biologije retropozicije? Na osnovu toga ja sam zaključio da je ta mRNA vakcinologija antievolucionistička, nekakva pseudodisciplina i pseudoznanost.
Postavlja se pitanje, kako je moguće da oni to ne znaju? Danas postoji ogromna diseminacija informacija u znanosti. I da vi praktički 30 godina ne znate što se događa u drugom biomedicinskom području, to je malo nevjerojatno.
Onda se postavljaju pitanja, koje su namjere iza toga? Zašto je to tako? Zašto oni niječu da se mRNA molekule mogu ugraditi u genom, pored svih dokaza? Koje su to namjere? Zašto je to tako? To je meni teško objasniti.
Ali iz te neistine gradi se jedan vrlo opasni narativ - a taj je da mRNA cjepiva nisu nikad testirana na genotoksičnost, znači, na negativan utjecaj na naš genom i na kancerogenost. I to piše u EMA-inim dokumentima. Ako otvorite dokumente regulatornih agencija, možete tamo vidjeti da to nije nikada napravljeno.
Znači, ne znamo je li se (mRNA molekule) ugrađuju (u genom), ne znamo jesu li genotoksične, ne znamo jesu li kancerogene!? A nas se praktički prisiljava da uzmemo ta cjepiva. Kako je to moguće?
Hoćemo li mi uzimati ta cjepiva, a ona nisu provjerena? S jedne strane, tu su napravljeni brojni sigurnosni propusti, a s druge strane govori se da je sve u redu i nas se prisiljava da ih uzmemo.
Ja sam napravio različite analize da vidim koja je vjerojatnost ugradnje tih mRNA molekula iz cjepiva u genom. I prva stvar koju vidite, npr. kod cjepiva Moderne, uopće njihovu nukleotidnu sekvencu ne možete naći.
Pfizerova sekvenca je dostupna, ali kad vidite kakve ona ima dijelove, ima npr. poli (A) rep. Poli (A) rep je osnovni dio molekule mRNA koji je potreban da bi se ta mRNA molekula ugradila u genom.
Ako odete dalje na inženjerske zahvate koji su na njoj napravljeni, oni svi do jednoga povećavaju vjerojatnost ugradnje mRNA molekula u genom. Kada to sve pobrojite i zbrojite, onda se pitate: pa s kojom su namjerom napravljene te molekule? Jesu li one napravljene stvarno da povećaju vjerojatnost obrane od SARS-CoV-2 virusa ili možda imaju neku drugu ulogu?
Jer gotovo je nemoguće da kompletan inženjerski pristup, svi koraci koje ste napravili, dovode do povećanja vjerojatnosti ugradnje u genom. A vi tvrdite da se mRNA molekule općenito ne mogu ugraditi u genome i istovremeno ignorirate 40 godina razvoja molekularne biologije, evolucijske genetike i evolucijske medicine.
Idemo nazvati stvari pravim imenom. Ovdje je riječ o jednoj centralnoj laži koja se vuče 30 godina. I moramo se zapitati, tko je otac laži? Tko je otac laži? Znači, ta laž, tu se laže u znanosti. To što oni pričaju, to nema veze sa znanošću. To je pseudoznanost. To je lažna slika znanosti.
Ja sam napisao znanstveni rad i stavio sam ga kao preprint u srpnju, svi ga mogu čitati. Vjerujte mi, nitko nije rekao da je nešto krivo u njemu. Nitko. Samo su ga prešućivali.
A znate tko ga je prvi skinuo s preprint servera da ga pročita, downloadao ga je - netko iz Pfizer –BioN-Techa. Ali nisu se javili. Nisu ništa rekli da je krivo.
Nalazimo se u vrlo, vrlo delikatnom vremenu. I treba nam razlučivanje duhova da se mi snađemo u ovome svemu. Znanost definitivno nije dovoljna.
Ali ja kao znanstvenik mogu posvjedočiti i svjedočit ću onome što znam - a to je da se mRNA molekule općenito ugrađuju u genom i da mRNA iz ovih cjepiva koje su oni napravili, za njih postoji osnovana sumnja da se mogu ugraditi u genom. I potrebno je napraviti istraživanja. Zašto ta istraživanja nisu napravljena? To nije neki veliki problem napraviti. Zašto nisu napravljena?
Postavljajte pitanja: zašto nisu napravljena istraživanja, odnosno testovi genotoksičnosti i kancerogenosti za ova cjepiva? Kako oni mogu reći da su ta cjepiva sigurna, ako ti testovi nisu napravljeni? To nisu moje riječi. To piše u njihovim dokumentima. Samo to nitko ne čita.
Isto tako, u mRNA vakcinologiji piše da su, oni ih sami zovu - to su genetska cjepiva. Tako kažu u mRNA vakcinologiji, samo to vam neće reći u medijima. I oni sami znaju da je to genska terapija. Nema spora oko toga.
Međutim, ako to priznaju, znate u čemu je problem? Onda imate cijeli niz etičkih problema koja morate adresirati da bi ta cjepiva uopće došla na tržište.
Jer, vjerojatno to ne znate, genske terapije su pokušane 1990.-ih godina. I te prve genske terapije nisu uspjele. Zašto? Zato što su bile strahovite nuspojave. Leukemije su nastajale od tih prvih genskih terapija. Onda se cijelo to područje našlo u problemima.
I sad grade nešto novo, što ne znamo što je, na monstruoznoj laži. Na pseudoznanosti. Kažu, to je znanost, mi smo znanstvenici. Niste vi znanstvenici. Vi ste pseudoznanstvenici, antievolucionisti. To je problem.
I ako se svi ne probudimo… Postavljajte pitanja. Dužni su vam dati odgovore. Postavljajmo pitanja. Ne bojmo se postavljati pitanja.
Molekularni genetičar dr. Tomislav Domazet-Lošo za rezultate svoga znanstvenog i istraživačkog rada dobio je brojne nagrada i priznanja.
Video dr. Domazeta Loše naslovljen „Zašto se ignorira biologija retrpozicije?“ možete pogledati ovdje https://www.youtube.com/watch?v=EtKyuanx37Q

I.G.

Označeno u