Dubrovački trgovački lanac Pemo uvodi neradnu nedjelju

Pemo d.o.o., koji je od osnutka dobit pretežito ulagao u razvoj, sad kad se snažno pozicionirao na dubrovačkom tržištu, želi dodatno poboljšati radne i životne uvjete i standard zaposlenika pa uvažava njihovu želju da im nedjelja bude slobodna, kao dan za obiteljska i prijateljska druženja.

Na konferenciji za novinare u srijedu 6. rujna ispred hipermarketa Pemo Centar u Dubrovniku javnosti su predstavljeni rezultati interne ankete o radu nedjeljom među zaposlenicima Pemo d.o.o. za trgovinu, ugostiteljstvo, turizam, transport i usluge te je najavljeno kako od sljedeće nedjelje veći dio Pemovih prodavaonica neće raditi.

Na konferenciji su govorili dr. Nikola Butigan, direktor društva, Biljana Bender, zaposlenica Pemove prodavaonice Naš dom iz Mokošice i Angelina Tadić, katehistica i novinarka.

Direktor Butigan rekao je kako Pemo u Dubrovniku posluje 23 godine, danas ima 33 prodavaonice, 267 zaposlenika i prihode od 320 milijuna kuna.

- Ovaj naš iskorak odnosi se na društveno odgovorno poslovanje, a to je koncept kojim poduzeća dobrovoljno rade dodatne vrijednosti neovisno o zakonskim regulama, na način da u svoje poslovanje implementiraju dobrobit za okoliš, zajednicu ili svoje zaposlenike - rekao je, predstavivši ovim riječima kontekst odluke.

Dodao je kako su oni osluškivali bilo svojih zaposlenike da bi vidjeli što oni misle što im može pomoći u podizanju kvalitete života. Proveli su među radnicima anketu o raznim pitanjima među kojim i pitanje o radu nedjeljom. Inicijativu o neradnoj nedjelji podržalo je 83% zaposlenika. Njihov je prijedlog da se prodavaonice zatvore skroz nedjeljom, a najvećim dijelom od 1. rujna do 1. svibnja. Uprava Pema je tu njihovu želju uvažila, pa će, rekao je Butigan, u prvom turnusu od 15. rujna nedjeljom biti zatvoreno 16 butiga. Dodao je kako se pritom vodilo računa i o potrošačima pa će u kvartovima i regionalno ostati poneka dežurna butiga koja će raditi u jutarnjim satima.

Zaposlenica Bender uime zaposlenica i zaposlenika podijelila je svoje zadovoljstvo uvođenjem neradnih nedjelja za većinu prodavaonica.

- Za mene neradna nedjelja znači jedan obiteljski dan. Poći na misu, zajedno objedovati, eventualno prošetati. Taj dan smo svi doma i to mi puno znači – rekla je.
Katehistica i novinarka Tadić podsjetila je na važnost nedjelje u kršćanskoj kulturi kako za vjernike koji idu nedjeljom na mise tako i za one koji redovito ne sudjeluju na nedjeljnim slavljima, ali su zadržali unutar svojih obitelji kulturu nedjelje. Nedjelja kao slobodni dan postoji u mentalitetu ljudi, stariji još pamte kako se nekada nedjeljom nije radilo, i to treba njegovati i podržavati.

- Kao što čuvamo našu materijalnu baštinu takoje i kultura nedjelje nešto što već imamo, što već postoji, i što treba njegovati - kazala je, istaknuvši važnost nedjelje za obitelji jer je to dan kada svi mogu biti doma, razgovarati, družiti se i kvalitetno komunicirati, ali i kako je dobrobit obitelji važna za cijelo društvo. Napomenula je i kako se za neradnu nedjelju zauzimaju hrvatski biskupi te podsjetila na dokument HBK 'Nedjelja radi čovjeka' (1997.) kao i na poticaje Komisije HBK 'Iustitia et pax' koja svakih par godina podsjeća na to.

I Europski savez za nedjelju od 2011. godine zalaže se za rješavanje tog pitanja i u drugim zemljama Europe. Podsjetila je da se u Republici Hrvatskoj dva puta pokušala uvesti neradna nedjelja, ali je na višoj instanci to oboreno. Istaknula je kako dubrovački trgovački lanac 'Pemo' može biti primjer drugim trgovačkim lancima i prodavaonicama u Hrvatskoj, a i šire, te pozvala Pemove kupce da neradne nedjelje ne dožive kao neko ograničenje nego da se raduju zajedno sa zaposlenicama koje od sada neće raditi nedjeljom, a kupovinu organiziraju nekim drugim danom u tjednu. Čestitala je upravi 'Pema' kao i zaposlenicima i zaposlenicama na toj odluci i poželjela im da je uspiju u potpunosti ostvariti.

Pemo d.o.o., koji je od osnutka dobit pretežito ulagao u razvoj, sad kad se snažno pozicionirao na dubrovačkom tržištu, želi dodatno poboljšati radne i životne uvjete i standard zaposlenika pa uvažava njihovu želju da im nedjelja bude slobodna, kao dan za obiteljska i prijateljska druženja.

Označeno u