"HRVATSKI LOURDES" Gospa na Vodici: Izvor uz koji se ukazala Gospa povezan s ozdravljenjima

Svetište Gospe na Vodici najistočnije je hrvatsko marijansko svetište, a smjestilo se u selu Ilači u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Poznato po čudima i dokazanim iscjeljenjima, Svetište "Gospe na Vodici" nerijetko zovu "hrvatskim Lourdesom".

Župa u Ilači spominje se 1612. godine. Godine 1865. nekoliko stotina metara udaljeno od župne crkve na sred kolnog puta pojavio se izvor vode, koji je zapazio Ilačanin Petar Lazin, a Đuka Ambrušević, koji je stanovao u toj ulici, u snu je vidio Gospu sa bijelom krunom na glavi koja je držala maloga Isusa na lijevoj ruci. Gospa mu je naredila da ogradi pronađeni izvor jer je to njezin izvor pa stoka ne smije tome izvoru prilaziti. On je daskama ogradio mali bunarić kojemu su ljudi dolazili s poštovanjem i prozvali ga zbog čudnovatih ukazanja “Gospina Vodica”. Što je Lurd za Francusku to je Ilača za Srijem, kažu pisci o Marijanskim svetištima. Gospa se u Lurdu ukazala 1858. godine gdje je potekao čudotvorni izvor, a isto se događa u Ilači sedam godina kasnije. U Lurdu se događaju ozdravljenja bolesnika, a to se isto događalo i u Ilači o semu svjedoče iskazi mnogih hodočasnika.

Nigdje drugdje gdje su bila Gospina ukazanja, osim u Lurdu i Ilači, nije iz zemlje čudesno provrela voda. Iste godine kada se dogodilo ukazanje, 17. srpnja, postavljen je uz izvor kip Majke Božje, a 1867. Godine započe izgradnja crkve koja je posvećena na Veliku Gospu 1870. godine. Za novu crkvu sliku Gospe Ilačke poklonio je vukovarski lončar Jugurčić , koji je na Gospinom izvoru povratio vid i zdravlje očiju. Od samog nastanka ovog svetišta dolazili su hodočasnici iz Srijema i Slavonije. Glavno proštenište je na Veliku Gospu, a hodočašća se održavaju i na druge marijanske blagdane, dok mnogi namjernici dolaze na “Gospinu vodicu” i preko cijele godine. Crkva Gospe Ilačke teško je stradala 1991. godine, ali ljubav prema Gospi Ilačkoj vratila joj je stari sjaj i lijepi bijeli lik Gospe na čudotvornom izvoru. Oko crkve uređen je liturgijski prostor za hodočasnička slavlja, ispovjedaonice, križni put, nadstrešnice za hodočasnike koji provode noć u molitvi, te kuća za svećenike koji su na usluzi hodočasnicima.

Štovanje Gospe na Vodici odobrio je biskup Strossmayer. Vjernici svake godine na blagdan Velike Gospe dolaze u Ilaču, ali hodočašća se održavaju i na druge marijanske blagdane, dok mnogi namjernici dolaze na Gospinu vodicu i preko cijele godine. Mnogi hodočasnici do svetišta dolaze pak – pješice, pa i iz prilično udaljenih slavonskih mjesta...

Nakon stradanja ratne 1991. godine, svetište je iznova uređeno, oko crkve je liturgijski prostor za hodočasnička slavlja, ispovjedaonice, križni put, nadstrešnice za hodočasnike koji provode noć u molitvi te kuća za svećenike koji su na usluzi hodočasnicima.

Inače, Ilača je naselje u sastavu općine Tovarnik u blizini hrvatske državne granice s oko tisuću stanovnika. O svetištu je izdana i knjižica sa svjedočanstvima ozdravljenja, a 2010. snimljen je i dokumentarni film “Draga Gospa Ilačka.”