ILAČKA GOSPA NA VODICI PRIVUKLA BROJNE VJERNIKE Trčala 27 kilometara za bolesnu prijateljicu

Velik broj vjernika i ove godine pohodio je na blagdan Velike Gospe svetište Gospe Ilačke, veliko marijansko svetište u Srijemu, a uoči blagdana održana je i procesija sa svijećama i slikom Gospe Ilačke.

Na sam blagdan svečanu svetu misu predvodio je mons. Stjepan Karalić iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji je istaknuo kako Velika Gospa nosi velik događaj u životu Blažene Djevice Marije, javlja Glas Slavonije.

- Gospodin Bog je po Isusu Kristu izabrao nju kao svoju majku i ona je svojom izjavom "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi" prihvatila sve ono što je Gospodin Bog od nje tražio. Zato je prihvatila Krista u svoje krilo i pratila ga cijeli život onako malena, neznatna sve do njegove smrti na križu. Velika Gospa je uznesenje njezino zbog svega onoga što je u svom životu prvom izjavom prihvatila i ispunila. Velik broj vjernika dolazi u svetišta, to znači da narod osjeća potrebu jedne majke koja će zagovarati i koja ima jednu određenu poruku, a to je "Nastojte da ne zaboravite mene", a ona nas sigurno zaboraviti neće - rekao je mons. Stjepan Karalić.

Kako su nam rekli hodočasnici, voda je izvor života i zato svaki put kad dođu u svetište Gospe Ilačke, prvo se napiju vode i pomole za dobro zdravlje. Među hodočasnicima koji su pohodili svetište Gospe Ilačke bila je Marija Bogović iz Vinkovaca, koja je istrčala dionicu od Vinkovaca do Ilače, 27 kilometara za svoju prijateljicu.

- Dolazak mi znači puno zbog toga što sam trčala s određenom namjerom, za prijateljicu koja je bolesna, to je bilo onako od srca, iz duše. Ja sam istrčala cijelu dionicu, a moje dvije prijateljice išle su biciklom uz mene, nije bilo toliko naporno kad znate koji je cilj - rekla je Marija Bogović za Glas Slavonije.

Svetište ove godine slavi 154 godine, a nastalo je kada se nasred tadašnjeg kolnog puta, na mjestu današnje kapelice, pojavio izvor vode, a iste večeri i ukazala Gospa. Uz izvor se vežu čudotvorna ozdravljenja.

Označeno u