„Ja bi voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da svi živimo zajedno”

Još jučer, dok su postamenti postavljani duž Korza, plakati s dirljivim dječjim porukama izazvali su reakciju javnosti, rečeno je u srijedu 11. rujna u Gradskoj vijećnici na riječkom Korzu na otvorenju izložbe: „Ja bi voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da svi živimo zajedno”.

Izložba se temelji na materijalima Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana”, prikupljenim u radu sa žrtvama obiteljskog nasilja, a objavljenih u publikaciji koja nosi naziv izložbe. Događaj je organiziran ususret Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, a koji se obilježava 22. rujna. Organizatori izložbe su Riječka nadbiskupija i Dom „Sv. Ana” u suradnji s Gradom Rijekom i PGŽ. Medijski pokrovitelj je Novi list, pokrovitelj tiskanja plakata JGL, a urednik plakata Bruno Lončarić, javlja IKA.

Crteži su nastali kroz dječje ruke, olovke i bojice, i na najpotresniji način svjedoče o onome što oni, najnevinije žrtve obiteljskog nasilja, proživljavaju i na koji način promatraju svađe i nasilje u obitelji. Izložba opominje i poziva na angažiranije zauzimanje za djecu, žrtve obiteljskog nasilja, kazala je ravnateljica Doma „Sv. Ana“ s. Suzana Samardžić. „Između tih korica, osim dječjih radova, naći ćete svjedočanstva majki i djece koji su u Dom došli preplašeni, a u novi život otišli ponosni. Nerijetko nas posjete djeca, sada odrasli, poslovni ljudi koji su uplakani i preplašeni ušli u naš Dom i u njemu pronašli ljubav i obiteljsko okruženje. Njihove zahvalne riječi naš su blagoslov jer pokazuju plodove djelotvorne ljubavi.“

Ravnateljica je upozorila kako u Dom dolaze sve teži slučajevi u kojima djecom manipuliraju oba roditelja te je rehabilitacija potrebna i počinitelju i žrtvi. „Djeca su najveće žrtve. Oni sebi ne mogu tražiti posao i biti samostalni. Zbog toga smo objavili ovu publikaciju“.

Biskupski vikar za pastoral mons. dr. Matija Matičić istaknuo je da je svako nasilje za osudu, bilo da je riječ o verbalnom ili fizičkom nasilju. „Naslov izložbe je vapaj djeteta. Može biti i molitva za nešto što bi trebalo biti normalno. Društvo je potrebno osvijestiti i zahvalni smo što postoji publikacija koja je svjedočanstvo kako ne bi trebalo biti i koliku odgovornost svatko od nas ima u Crkvi i društvu.” Na kraju je izrazio zahvalnost ravnateljici Doma, kao i djelatnicima i volonterima na ustrajnom radu i postignutim rezultatima.

Zamjenik riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela Marko Filipović istaknuo je grad Rijeku kao pozitivan primjer suradnje civilnih i vjerskih institucija. Dodao je da senzibilizirano društvo i institucije moraju biti brana svakom nasilju i jasno reći „Ne”. Pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko- goranske županije Dragica Marač izrazila je zahvalnost s. Suzani te djelatnicama i volonterima Doma. „Posao koji vi radite traži cijelog čovjeka. To se ne može raditi samo sa strukom, nego sa srcem. Doista, hvala vam na svemu što radite i rezultatima koje postižete.”

Izložba se može razgledati na Korzu, a publikacija „Ja bi voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da svi živimo zajedno” nabaviti u izložbeno-prodajnom centru Doma sv. Ane na riječkom Pomeriju.

Fotografije možete  vidjeti OVDJE.

Označeno u