Na Hodu za život govorio i ginekolog s prizivom savjesti, evo što je poručio

Ujević je napomenuo da se prilikom susreta s trudnicom zapravo susreće s dvije osobe i dva pacijenta - s majkom i s djetetom

Sudionici povorke "Hod za život" u subotu su pozvali na donošenje novog zakona o prekidu trudnoće koji će još više zaštiti svu nerođenu djecu, tako i onu s dijagnozom teške bolesti, te ginekolozima zajamčiti pravo na priziv savjesti. U toj sedmoj po redu povorci središtem Zagreba sudjelovalo je nekoliko tisuća ljudi, koji su se kretali u koloni od Trga Republike Hrvatske preko Trga bana Jelačića do paviljona na Zrinjevcu.

Članica nacionalne koordinacije "Hoda za život" Andreja Duvančić izrazila je uvjerenje kako ta inicijativa pomiče Hrvatsku prema sve boljoj zakonskoj zaštiti života nerođene djece, pa i zahtjevom za donošenjem novog zakona jer je važeći star čak 45 godina.

Organizatori skupa posebnu zahvalu uputili su ginekolozima koji koriste instrument priziva savjesti, a jedan od njih obratio se okupljenima, ginekolog iz zagrebačke bolnice Sveti Duh Boris Ujević.

– Prizivom savjesti ne koristim se od jučer, nego od 1997.godine. To ne činim iz inata, iz lijenosti zbog bježanja od svoje odgovornosti kao što možemo čuti u nekim medijima. To je promišljena i odgovorna odluka koja se temelji na znanstvenim činjenicama", poručio je Ujević.

- Prije 55 godina bio sam star jednu sekundu, pa jednu minutu, pa jedan sat, dan, pa godinu, pa sve do sad. Kada bi svi ljudi bili svjesni da su nekada bili stari samo jednu sekundu, ovaj Hod za život ne bi bio potreban - naglasio je ginekolog.

- Govori se da se medicina uči iz pacijenta, a ne iz knjiga. Što se više bavim pacijentom, to postajem bolji liječnik. Može se reći i da, što se više susrećem s majkama i nerođenom djecom, učim se životu i postajem bolji čovjek.

Ujević je napomenuo da se prilikom susreta s trudnicom zapravo susreće s dvije osobe i dva pacijenta - s majkom i s djetetom.

- Oni meni nisu samo pacijenti nego su i moja dva učitelja. (...) Ja svoju nastavu pohađam redovito, kad se susrećem u ordinaciji s majkom i nerođenim djetetom kojemu kuca srce i koje se kreće. Blago vama koji ste došli ovdje s tom sviješću. Život treba poštovati i život je zakon - uzviknuo je ginekolog parolu ovogodišnjeg Hoda za život.

Označeno u