Nadbiskup Barišić predvodi svečano euharistijsko slavlje u Kninu 5. kolovoza na 25. obljetnicu "Oluje"

U Kninu će se u utorak i srijedu, 4. i 5. kolovoza, održati središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“. Vojni ordinarijat (Vojno-redarstvena biskupija) u sklopu kninske proslave slavi svetkovinu svoje nebeske zaštitnice Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta.

Obilježavanje i slavlje ovih značajnih događaja i obljetnice Oluje odvijat će se u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, odnosno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite. Vojni ordinarijat poziva sudionike proslave da se svi pridržavaju tih uputa. Preporučuje se da se ovogodišnja kninska proslava na nacionalnoj razini aktivno prati iz svojih domova na izravnom televizijskome prijenosu i drugim medijima.

Iz Vojnog ordinarijata pozivaju sve da to bude plebiscit molitve za potrebe naše Domovine i svih njenih stanovnika. „A Gospi kojoj smo se utjecali u svim nevoljama i pogibeljima, s krunicom u ruci i oko vrata molimo i danas ‘Najvjernija odvjetnice na braniku stoj. Čuvaj našu svetu vjeru i Hrvatski dom!’“, potiču također iz Vojnoga ordinarijata.

Završne svečanosti u Kninu imaju sve elemente dosadašnjih proslava, ali su djelomično vremenski i mjestom održavanja izmijenjene sukladno posebnim okolnostima. Svečanosti 4. kolovoza uvečer odvijaju se na Kninskoj tvrđavi u večernjim satima. U programu je završna svečanost obuke za razvoj vođa „Marko Babić“ (19 sati) i potom prijem ratnih zapovjednika na Kninskoj tvrđavi (20 sati).

U srijedu, 5. kolovoza, svečanost počinje u 7 sati budnicom ulicama grada Knina. Državni i vojni uzvanici, hrvatski branitelji, drugi uzvanici i svi okupljeni, na Trgu dr. Ante Starčevića prate putem video zida svečanost koja se odvija na najvišem platou na Kninskoj tvrđavi. Ta svečanost počinje u 9.43. U 10.15 sati slijedi program polaganja vijenca i paljenje svijeća ispred spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95. Vojni ordinarij Jure Bogdan predvodi molitvu za poginule i nestale hrvatske branitelje. Slijede prigodna obraćanja visokih državnih dužnosnika i predstavnika hrvatskih branitelja ratnog zapovjednika u VRO „Oluja“ generala Ante Gotovine.

Koncelebriranu misu u crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu u 11.30 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u zajedništvu s vojnim ordinarijem Jurom Bogdanom, šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem, kninskim franjevcima i drugim svećenicima. Misa će se slaviti za Domovinu s posebnom nakanom za sve duhovne i tjelesne potrebe njenih stanovnika, posebice hrvatskih branitelja, kako živih tako i preminulih.

I slavlje mise zbog pandemije koronavirusa regulirano je prema preporukama za održavanje javnih događanja i okupljanja te sa znatno smanjenim brojem sudionika. Vojni ordinarijat poziva vjernike i sve ljude dobre volje da u svojim domovima putem televizijskih prijenosa aktivno sudjeluju molitvom u misnome slavlju za Domovinu.

U prigodi slavlja 4. i 5. kolovoza, vojni i policijski kapelani će u dogovoru sa zapovjednicima postrojbi, odnosno načelnicima policijskih uprava organizirati misna slavlja i molitve za Domovinu.

Označeno u