Nadbiskup Puljić: Uputite nebu zahvalnu molitvu za sve one koji su se s krunicom oko vrata suprotstavili agresiji, borili se i izborili mir i slobodu

Na današnji dan prije 25 godina počela je  vojno-redarstvena operacija Maslenica, velika oslobodilačka akcija hrvatskih oružanih snaga protiv srpskih pobunjenika zahvaljujući kojoj je omogućeno prometno povezivanje juga Hrvatske s ostatkom domovine.

Podsjetimo, operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. U izvedbi operacije bile su angažirane sve grane oružanih snaga a značajni teret su ponijeli i hrvatski branitelji iz Slavonskog Broda i okolice kojima je u znak sjećanja i zahvalnosti podignut Križ u Kašiću, mjestu u zadarskom zaleđu. U ključnoj obrani Kašića, 3. Gardijska brigada "Kune" izgubila je 24 svoja pripadnika.


U samoj akciji poginulo je 19 hrvatskih branitelja, a nakon nje, idućih je 6 mjeseci braneći osvojeni teritorij, život na krvavom masleničkom bojištu položilo još 108 hrvatskih vojnika i redarstvenika. Za svega 72 sata, oslobođeno je 92 četvorna kilometra hrvatskog teritorija. Njihovom žrtvom spojili smo sjever i jug Hrvatske.


Upravo je obilježavanje ove srebrne obljetnice prigoda podsjetiti i zahvaliti za sve žrtve koje su podnesene za našu slobodu.
Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u koncelebraciji s vojnim ordinarijem mons. Jurom Bogdanom i brojnim svećenicima predvodio je danas svečano misno slavlje za Domovinu u Zadru, u katedrali Svete Stošije.

„Pamćenje je sastavni dio identiteta obitelji, zajednice i naroda, a spomen važnih povijesnih događaja govori o našem ishodištu i ukorijenjenosti. Obljetnica operacije Maslenica 93 u vidu stjecanja slobode dobra je prigoda sjetiti se silnih Božjih djela i čudesnih zahvata. I uputiti nebu zahvalnu molitvu za sve one koji su se s krunicom oko vrata suprotstavili agresiji, borili se i izborili mir i slobodu", zaključio je mons. Puljić.

Njima u spomen brojna izaslanstva danas su u Zadru, kako bi im odala počast. Na središnjoj svečanosti bit će i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, te izaslanici premijera i predsjednika Sabora.

Molitve se šire i dalje od Maslenice. Za sve žrtve, za branitelje i civile iz cijele Hrvatske. Molitva je opet ujedinila sve one koji nikad neće zaboraviti žrtve.