Obnova bračnih obećanja međugorskih hodočasnika u Sućurju

Brojne grupe Poljaka, koje ljeti hodočaste u Međugorje, pohode župu Sućuraj na istočnom dijelu otoka Hvara.

U nedjelju 1. rujna stigla je grupa od 58 hodočasnika sa sjevera Poljske iz mjesta Swarzewo u kojemu je Svetište Majke Božje, Kraljice poljskoga mora. Grupu i euharistijsko slavlje predvodio je Zbigniew Lesiczka iz Družbe misionara Krvi Kristove. Liturgijsko pjevanje, svirajući na gitari, predvodila je djevojka Karolina Twardowska, javlja IKA.

Svećenik Zbigniew u propovijedi je govorio o braku i ljubavi, ističući kako kršćanski pojam ljubavi ponajprije znači darivanje sebe drugome, žrtvovanje sebe za dobro drugoga, za dobro svijeta.

U tom smislu je kršćanska bračna ljubav darivanje sebe bračnome drugu i žrtvovanje sebe za dobro svoga bračnoga druga i svoje obitelj.”

Nakon propovijedi, bračna obećanja obnovilo je jedanaest bračnih parova koji su slavili razne obljetnice braka: neki 31., a neki i 45. obljetnicu. Dok su izgovarali bračna obećanja, slavljenici su se držali za ruke koje su bile omotane štolom na svećeniku Zbigniewu dok je on molio nad bračnim drugovima, a potom im i udijelio Božji blagoslov.

Na kraju misnog slavlja uslijedio je kratki prigodni program.

Svako ljeto grupe Poljaka, koje hodočaste u Međugorje, pohode župu Sućuraj na istočnom dijelu otoka Hvara. Autobuse ostavljaju u općini Gradac odakle ih do Sućurja i nazad prevoze tri sućurajske kočarice. Nekada u istom danu dođu dvije ili tri grupe. U župnoj Crkvi sv. Jurja u Sućurju, u kojoj se nalazi veliki vitraj svetoga pape Ivana Pavla II., rad akademskog slikara Vlatka Blažanovića, poljski svećenici predvode pjevano i često koncelebrirano euharistijsko slavlje. U vrijeme misnog slavlja, između ostalih, događaju se i obnove bračnih obećanja. Fotografije pogledajte OVDJE.

Označeno u