OŽIVIO PRAKSU DAVNIH VREMENA Fratar zvonio pola sata i spasio nasade: Nad zvonikom kao da se rastvorilo nebo

Iako nije znanstveno utemeljeno, prema narodnoj predaji, tuča pored zvonjave nema šanse

Kako bi razbili oblake i zaštitili grad od tuče, crkvena zvona u Karlovcu zvonila su punom snagom gotovo pola sata. I uspjeli su, kapelan Presvetog Trojstva fra Mate Bašić vjeruje da je glasnom zvonjavom otjerao udar ledenih kuglica.

Snaga vjere, protiv snage prirode – baš kao nekad!

"Kad su se prvi put upalila zvona, nad zvonikom kao da se rastvorilo nebo. Nešto je bilo, sad jel to bilo zbog toga, možda je bilo zbog nekog strujanja zraka – ne znam!", govori fra Mate Bašić za rtl , samostanski vikar u župi Presvetog Trojstva iz Karlovca.

Punom snagom fra Mate je zvonio gotovo pola sata kako bi rastjerao tmurne oblake i tuču, a onda i spriječio štetu u svom vrtu.

"Pa jesam, to mi je bio isto poticaj, i sam radim u vrtu imam vrt. Svatko onaj tko radi na taj način, tko možda živi od toga zna koliko je to i krvav kruh, i koliko truda treba imati i uložiti u to i zato Bogu hvala da je i naš vrt očuvan", ističe.

A nije spasio samo svoj rad i trud, nego i godišnji urod svojih župljana.

"Počela je prvo tuča veličine lješnjaka, i kad su zvonila crkvena zvona, jednostavno se to rasulo i prešlo u kišu i razišli su se oblaci", uvjeren je Marko Oršolić iz Karlovca.

Ponovno je tako zaživjela praksa koja se koristila u nekim davnim vremenima, kada se vjerovalo da glasna zvonjava crkvenih zvona može otjerati oblake.

To potvrđuje i Vladimir Marković. "Naše su crkve prije zvonile punim zvonima, da se razbije nevrijeme i pomagalo je".

Jaka zvonjava iznenadila je i Karlovčane.

"Čak su neki pitali, zvali drugi dan – je li netko umro, papa, je li netko od biskupa umro, je li netko ovdje umro – kažem im, nije nitko umro", prisjeća se Bašić.

Nisu zvona jedini način obrane – neki koriste i druge metode.

"To sam naučila od svoje mame, kad će god neko nevrijeme na žeru stavite grančice i nevrijeme ode na drugu stranu. Sa vjerom morate pristupiti svemu, jer bez vjere nema ništa", tvrdi Gordana Pejaković.

I baš zato, fra Mate novo nevrijeme dočekuje spreman.

"Mislim da da, osim ako ne dobijem neku posebnu zabranu. Nema razloga da se ne nastavi s time ako su stoljećima tako činili, ja mislim da neće nikome smetati", zaključuje fratar.

Iako nije znanstveno utemeljeno, prema narodnoj predaji, tuča pored zvonjave nema šanse.

Označeno u