Plenković o zabrani dječjih predstava s vjerskim sadržajem: To je naša tradicija, to je naš identitet. Ne razumijem tu izjavu

Premijer Andrej Plenković nalazi se u Mostaru gdje je sudjelovao na svečanoj svetoj misi u prigodi ustoličenja mons. Petra Palića, mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Počela je nova školska godina u – možemo to tako reći – vrlo promijenjenim okolnostima. Jedno od pitanja koje posljednjih dana zaokuplja javnost jest i pitanje vjeronauka u školama, tj. činjenica da se taj predmet koji je izborni nekada ne stavlja kao prvi ili zadnji dan nastave, već u srediti nastavnog dana. Stoga je nekim učenicima koji ne pohađaju vjeronauk, sada, u vrijeme epidemije koronavirusa, sugerirano da svejedno prisustvuju nastavi vjeronauka s ciljem bolje zaštite učenika koji bi inače to vrijeme provodili van razreda, piše dnevno.hr.

Roditelji su stoga pokrenuli peticiju da se nastava vjeronauk stavi prvi ili zadnji sat, kako bi onda učenici koji ne slušaju vjeronauk mogli kasnije doći u školu ili iz nje otići ranije. Navedeno pitanje prokomentirao je i premijer Plenković koji se danas nalazi u Mostaru.

“Pa što se tiče organizacije satnice pojedinih predmeta, ja vjerujem da svaka škola o tome vodi računa i da tu donose pragmatična i za učenike dobra rješenja”

Dodao je i sljedeće: “Što se tiče sadržaja u predstavama, mislim da živimo u slobodnoj zemlji, da bi bilo zaista neobično da u zemlji gdje je ovoliko vjernika, ovoliko katolika, da sada najedanput nigdje ne bude ničega. Ja ne vidim što bismo s time postigli. Dapače, to je naša tradicija, to je naša praksa, to je naš identitet i ja zaista tu ne vidim kako bi moglo biti, a da i takvih sadržaja nema u predstavama. Ne razumijem tu izjavu.”

Označeno u