PRASE I FRATARSKI PASAC Nevjerovatna priča fratra s potresom pogođenog područja

"Obradovala me poruka jednog momka koji nesebično danima pomaže ljudima po selima oko Petrinje. Hvala ti brate na tom opisu koji ću i sam dobro čuvati u svome srcu. Hvala Bogu i na tebi koji nesebično služiš i pomažeš ljudima u potrebi", napisao je fra Mate Bašić koji se isto uključio u pomaganju stradalima u potresu koji je pogodio Središnju Hrvatsku. Njegovu objavu koju je podijelio na svojem Facebook profilu prenosimo u cijelosti.

Prase i fratarski pasac

Dragi fratre, nisam mogao, a da Vam ne opišem svoj doživljaj spašavanja svinja, onih krmača i malenih praščića zatočenih nakon potresa podno ruševina štale na gospodarstvu kod obitelji u centru Hrastovice kod Petrinje. Iako nisam neki praktični vjernik, dojmio me se taj događaj i nikada tu sliku neću zaboraviti. S momcima iz Dalmacije i zajedno s gazdom gospodarstva pokušavali smo doći do svinja ispod ruševina štale. Bez bagera činilo se nemoguće doći do svinja, koje su ionako već preplašene bile zabijene svaka u svoj kut podno ruševina. Ostala su samo dva uska prostora željeznog prasilišta u kojem su bile krmače i odojci. Uspijeli smo razvaliti pregrade s vanjske strane i tako je napravljen kao “evakuacijski tunel” kroz koji je trebalo doći do svinja i svinje izvući. Bilo je opasno zavlačiti se ispod ruševina pa je jedini način bio svinje nekako zavezati konopom i ručno izvlačiti van ruševina. Znam da smo počeli vikati da treba konop, na što je gazda gospodarstva reka: da nema jer je sve pod ruševinama štale i alatnice. No, u tom času pojavljujete se Vi, i vičete: ‘Tko kaže da nema konopa? Evo ga ovdje!‘ Svi smo stali i u čudu gledali kako Vi odvezujete svoj pasac s habita, taj konop za koji svak zna da je sastavni dio jedne fratarske uniforme. Još ste se nasmijali i rekli da je taj konop posebno jak jer Vam ga je darovao fratar iz Kolumbije… (Svašta smo onda u šali komentirali… hehe). Iskreno taj događaj će mi ostati urezan do kraja života, iako se u međuvremenu našao i drugi način za spašavanje prasadi. Ali Vaša volja, Vaše nošenje malih praščića u privremeni vanjski obor, bit će nešto što ću, nadam se, jednoga dana prepričavati svojoj djeci, svojim unucima. Dragi fratre, Vama i svima koji ovih dana nesebično služe, otkidaju od sebe i ono sastavno, kao vi svoj pasac, hvala uistinu za sve.”

Al me obradovala poruka jednog momka koji nesebično danima pomaže ljudima po selima oko Petrinje. Hvala ti brate na tom...

Objavljuje Mate BašićNedjelja, 3. siječnja 2021.

Označeno u