Procesija 'Za križen' koju je zaštitio UNESCO ipak će se održati

Veliki četvrtak na otoku Hvaru poseban je zbog održavanja tradicionalne procesije “Za Križen” koja se održava svake godine već više od 500 godina.

Tradicionalna procesija “Za Križen” na središnjem dijelu otoka Hvara ove godine ipak će održa na Veliki četvrtak 09. travnja, a radi se o procesiji koja je od 2009. godine na UNESCO-voj listi nematerijalnih dobara svjetske baštine.

Procesija svake godine započinje točno u 22:00 sata istovremeno iz Pitava, Vrisnika, Svirača, Vrbanja, Vrboskei Jelse te se u 7:00 sati ujutro vrati na svoje polazište, a tijekom noći se propješači približno 25 kilometra. Križonoše se za procesiju zapisuju godinama unaprijed, neki i po 10-20 godina.

Biti križonoša iznimna je čast, a o tome govori i podatak da je lista popunjena i do 20 godina unaprijed. K tome je Jelšanska procesija posebna jer po običaju posljednjih 100 metara križonoša pretrči.

Jelški ovogodišnji križonoša može 'odahnuti' jer će napokon dočekati svoj red. Naime, načelnik općine Jelsa Nikša Peronja potvrdio je da će se procesija 'Za križen' održati uz dozvolu Županijskog civilnog stožera, ali uz maksimalno pet osoba.

- Dragi moji stanovnici Općine Jelsa i otoka Hvara. Ulazimo u tjedan koji ima veliko značenje za sve stanovnike našeg otoka. Tradicija je to koja već traje oko 500 godina i snažno obilježava generacije križonoša i vjeru puka. Kako se utvrdila nadležnost Županijskog civilnog stožera, isti je dao dozvolu za održavanje Procesije po pravilima koje je donio Stožer civine zaštite RH, tj. da se dopušta održavanje, ali bez okupljanja većeg broja od dopuštenih 5 osoba na jednome mjestu, uz sve mjere koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Po tim pravilima za sad bi se procesija trebala i održati - napisao je Peronja na svom Facebook profilu.

Označeno u