Sarajevski policajac koji je iz blata podigao zastavu RH u porušenoj Petrinji: ‘Želim im da izdrže i da im Bog da snage da sve izdrže‘

Na razorni potres i razaranje gradova u Hrvatskoj, Petrinji, Glini, Sisku, Zagrebu... nisu ostali ni građani susjedne Bosne i Hercegovine.

Već s prvim jutrom iza kobnog 29. prosinca, kada je potres od 6,3 stupnjeva po Richteru pogodio Petrinju, na noge su se digli i građani glavnog grada Bosne i Hercegovine, javlja portal radiosarajevo.ba.

Pomoć je krenula iz Velike Kladuše, pa Mostara, Tuzle, Zenice, Sarajeva... No, u prvi plan posljednjih dana izbio je jedan Bošnjak.

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija policijske osobe u uniformi koja sa zemlje, u potresom porušenoj Petrinji, podiže iz blata zastavu Hrvatske.

U opisu scene piše se koliko je - veliko srce bosansko.

"Policajac iz Bosne i Hercegovine u ruševinama grada Petrinje (Hrvatska), a kojeg je potres sravnio do zemlje, pronalazi zastavu Republike Hrvatske i s poštovanjem postupa sa simbolom države. Budimo ljudi!! Veliko je srce bosansko", navodi se u objavi na Instagram profilu Nermin Saraj, uz koju su postavljene dvije fotografije Bošnjaka kako "s velikim poštovanjem postupa prema zastavi naših susjeda"

Portal Radiosarajevo.ba otkrio je identitet policajca iz BiH, riječ je o Sarajliji Samiru Mirviću, zapovjedniku Jedinice za intervenciju i podršku pri Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Portal radiosarajevo.ba donosi njegovu izjavu: "Da, točno je da sam na toj fotografiji koja se dijeli društvenim mrežama. Sve se dogodilo kada smo u petak krenuli iz Sarajeva da dostavimo pomoć Petrinji i Glini. Akciju pomoći je organizirao Alija Jašarević, njegovo udruženje veterane brigade Starog Grada. On se obratio mojoj direkciji, a direktor Mirsad Vilić dao je podršku da naš tim sudjeluje u ovoj akciji pomoći prijateljima u Hrvatskoj".

On kaže da je cilj humanitarne akcije bila pomoć za kolege iz policijskih stanica Petrinja i Glina.


"Malo se išli prošetati gradom kako bismo, ako to bude potrebno, još nekome pomoći od građana. U prolasku pored rušvina, vidio sam u blatu hrvatsku zastavu. Bilo mi je teško gledati zastavu Hrvatske u blatu, imao sam neki loš osjećaj, onako ljudski. Sagnuo sam se, podigao je, smotao i stavio uz ulazna vrata, u nadi da će vlasnik pronaći i uzeti. Nisam ni znao da su me prijatelji slikali i sve objavili na Instagramu. Mislim da nisam nikakav heroj, ali da imam veliko srce bosansko, imam. Uostalom, kao i svi Bosanci", kazao je Samir Mirvić.

Na pitanje kakva je situacija u Petrinji i Glini, Mirvić kaže - vrlo teška.

"Jako teška, ti ljudi koji su sve ovo preživjeli za mene su veliki heroji. Želim im da izdrže i da im Bog da snage da sve idrže i da se tlo konačno smiri", rekao je Samir Mirvić.

Označeno u