SVETIŠTE KOJE JE RODILA MARIJINA SUZA U srcu bajkovite Pleternice nalazi se Svetište Gospi od suza, drugo takvo u svijetu

Svetište nadahnuto čudom u Italiji.

U samom srcu bajkovite Pleternice uzdiže se Svetište Gospi od suza, drugo takvo u svijetu.

Gospa od suza naziv je za iskazivanje pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji (prema katoličkom nauku) koja se svake godine odvija u sklopu župne zajednice grada Pleternice. Svetkovine traju devet dana (od 23. kolovoza do 1. rujna), a lokalno stanovništvo ih zbog toga često naziva i 'Devetnice'.

Događaj iz Italije dotaknuo srca vjernika

Godine 1954. u selu Bučje kraj Pleternice održavale su se misije. U misijama je sudjelovao pater Stjepan Müller iz Zagreba sa paterom Šantićem. Pater Müller u razgovoru je između ostaloga govorio i o događajima čudesnog zbivanja u Italiji. Spomenuo je događaj kada je reljef Bezgrešnog Srca Marijina, izrađen od gipsa, plakao ljudskim suzama 29., 30.,31., kolovoza i 1. rujna 1953. godine u Siracuzi na Siciliji, iznad bračnog kreveta obitelji Iannuso.
Nakon znanstvene analize potvrđeno je da je riječ o ljudskim suzama. Poslije toga čuda, u samo dva mjeseca liječnička je komisija pregledala čak 300 znanstveno neobjašnjiva ozdravljenja, a obraćenja je bilo puno više.
Tako je svetište Gospe od Suza u Siracuzi postalo poznato u cijelom kršćanskom svijetu.

pleternica-gospa-od-suza-1.jpg

Po ustaljenom običaju, susjedni svećenici odlazili su na ispomoć ostalim župama, pa se tako u župi Bučje gdje se govorilo o čudesnom događaju zatekao i upravitelj pleterničke župe velečasni Ljudevit Petrak.
Saslušavši razgovor zamolio je oca Müllera za fotografiju Gospe od suza. Prema pisanoj knjizi, kojoj je sam autor, Petrak je nakon toga 'otišao u bučjansku crkvu, kleknuo u klupe i molio rasvjetljenje u Gospodina'.

Prva 'Devetnica'

Tako je velečasni Petrak osmislio svečano slavljenje Gospe od suza koje će se provoditi u Pleternici. Slavljenje će trajati devet uzastopnih dana, od 23. kolovoza do 1. rujna, a održavat će se redovito svake godine.

Prva sveta misa održana je 23. kolovoza 1955. godine na temeljima razrušene crkve sv. Nikole, a posljednje večeri 31. kolovoza održana je procesija s upaljenim svijećama oko ruševina.

Svake su godine počeli pristizati vjernici iz požeškoga kraja u sve većem broju, a sirakuški biskup 1958. godine darovao je pleterničkoj župi blagoslovljenu sliku Gospe od Suza, te vatu kojom je dotaknut tamošnji čudotvorni reljef.

gospa-od-suza1.jpg

Vjera naroda i njegova ljubav prema Mariji učinili su da ostaci razrušene crkve sv. Nikole postanu mjesto molitve, navještanja Božje riječi, slavljena svetih otajstava na kojem brojni hodočasnici postižu duhovno i tjelesno zdravlje po zagovoru Gospe od Suza.

Pleternica je stoga 31. kolovoza 2005. godine proglašena biskupijskim, a time i novim hrvatskim marijanskim svetištem.

Svetište danas

Svetkovanje Gospe od suza svake godine okuplja sve više hodočasnika, koji dolaze iz svih seoskih i gradskih područja u bližoj, ali i daljoj okolici. Primjer su hodočasnici iz Slavonskog Broda, Našica, Nove Gradiške, Pakraca, Lipika i Požege ali i oni iz Zagreba, Osijeka i drugih većih hrvatskih gradova. Premda ne navode to kao službeni podatak, lokalni mediji govore o 10-ak tisuća ljudi svake godine koji pohode svete mise tijekom 'Devetnica'. Osim za vrijeme devetnice, Svetište živi kroz cijelu godinu. Posebice se slavi zavjetni dan, svake posljednje subote u mjesecu.

croexpress.eu