U dva tjedna opljačkana i treća crkva u Istri

Posljednjih tjedana na meti lopova su istarske crkve. Nakon pljačke župnog dvora u Pićnu pa pljačke crkve na Velom Vrhu u Puli pokradena je i crkva Sv. Flora u naselju Loborika nedaleko Pule.

Šteta se procjenjuje na 40 000 kuna, ali svećenika i šokirane župljane više od krađe zlata boli krađa hostije uoči Uskrsa.

Pod okriljem noći, uoči Cvjetnice, vandali su krenuli u čistku crkve. Nisu uspjeli ući na glavna vrata pa su pajserom demolirali ona od sakristije i krenuli u divljački pohod. Razbacali su svete knjige pa započeli pljačku.

«Dogodilo se da su nam provalili u svetohranište, uzeli su nam hostije, kaleže, ciborije», pobrojao je župnik Jure Purkić za RTL, a prenio narod.hr.

Ukrali su i svijećnjake, veliku pokaznicu koja se nosila za procesije, a koju su kupili vjernici. S Gospina kipa skinuli su zlato i krunicu. Šteta je najmanje 40 000 kuna, ali više od toga boli nematerijalna vrijednost.

«Ja se samo pitam zašto, pa to nam je najviše u kršćanstvu, Isus Krist je u hostijama, to je tijelo Kristovo, da se netko drznuo poseći ruku za tim», pita se Dragica Ćuturić.

Prvi susjed koji živi uz crkvu u noći provale s prošlog četvrtka na petak ništa sumnjivo nije vidio, ali jest dan uoči, što je ispričao krim policiji.

«Došao je jedan, tu je parkirao jedan mali motor, od zida nisam vidio je li vespa ili skuter, skinuo kacigu, išao do crkve i onda sam vidio da je slikao crkvu», kaže Čedomir Peruško.

Krađa je šokirala malo mjesto. Na nedjeljnoj misi, na Cvjetnicu, svi su, kažu plakali.

Dok policija traga za počiniteljima, svećenik se mora «snaći» misli li za Uskrs služiti svetu misu.

«Imam tu susjednu župu u kojoj ću uzeti i imati svetu euharistiju, mi ćemo zajedno moliti i oni koji su to učinili nek’ se pokaju za ono što su učinili i neka vrate ono što su uzeli», potaknuo je lopove župnik Purkić

Označeno u