U SLAVONIJI OŠTETILI PRAVOSLAVNI KRIŽ, BISKUP ODMAH REAGIRAO: ‘Zajednički ćemo ga obnoviti, i katolicima i pravoslavnima to je svetinja’ Foto: Nikola Ivanović/Facebook

U SLAVONIJI OŠTETILI PRAVOSLAVNI KRIŽ, BISKUP ODMAH REAGIRAO: ‘Zajednički ćemo ga obnoviti, i katolicima i pravoslavnima to je svetinja’

U noći sa subote na nedjelju u dvorištu pravoslavne crkve u Požegi zasad nepoznati počinitelj, ili više njih, polomio je mramorni križ, javlja PU požeško-slavonska.

Ovaj vandalski čin osudili su i najviši politički dužnosnici, župan Željko Glavić nazvao ga je “bezumnim, necivilizacijskim ponašanjem” koje je “suprotno vrijednostima koje Požega živi”, a osuda je stigla i od Nikole Ivanovića, njegovog zamjenika iz redova srpske nacionalne manjine.

“Povodom vandalskog čina, rušenja i razbijanja krsta u dvorištu crkve Sv.Georgija u Požegi, najoštrije osuđujem ovaj nekršćanski i necivilizacijski čin pojedinca. Nadam se da ćemo krst što prije obnoviti i da će njegova obnova potaknuti nastavak izgradnje tolerantnijeg društva u Požegi i županiji” napisao je na svom Facebook profilu.

 Biskup Škvorčević obećao obnovu!

No, brza reakcija stigla je iz redova Katoličke crkve, oglasio se požeški biskup Antun Škvorčević koji je odmah najavio da će pomoći u obnovi križa.

“Izvršitelj navedenog čina nanio je najveću štetu vlastitom dostojanstvu, jer se digao protiv križa, koji je katolicima i pravoslavnima svetinja, a ljudima dobre volje civilizacijski znak, vrijedan svakog poštovanja. Oštećeni kameni križ zajednički ćemo popraviti a počiniteljevu savjest povjeravam Bogu da je prosvijetli, pokrene na kajanje i osposobi za dobro”, napisao je u svojoj poruci biskup Škvorčević, piše dnevno hr.

Označeno u