Uskoro otvorenje hodočasničke rute Camino južne Istre FOTO: TZ PULA

Uskoro otvorenje hodočasničke rute Camino južne Istre

Nova hodočasnička Camino ruta južne Istre, koja je nastala kao zajednički proizvod klastera južne Istre odnosno turističkih zajednica gradova Pule i Vodnjana te općina Fažana, Ližnjan, Medulin i Marčana, bit će otvorena u subotu 4. svibnja, izvijestila je TZ Pula.

Otvorenje Camino rute južne Istre planirano je prelaskom staze od Vodnjana do Fažane. Okupljanje je u Vodnjanu, na Župnom trgu odnosno ispred crkve sv. Blaža u 13.30 sati, dok je polazak predviđen u 14.30 sati. Staza je ukupne dužine 12 km i prolazi pored crkve sv. Jakova, Parka kažuna, crkve sv. Mihovila, sv. Spirdon i sv. Stjepana u Peroju te uz šetnicu pokraj mora se nastavlja sve do centra Fažane gdje je planiran dolazak u 17.30 sati. Za sve sudionike organizirano je duž staze osvježenje vodom, a u Fažani okrijepa uz fritaju te prijevoz autobusima nazad do Vodnjana gdje su ostavljeni auti.

Za prisustvovanje pješačenju povodom otvorenju rute kako bi se dobio bon za okrijepu potrebno je izvršiti prijavu putem mrežne stranice www.southistria.com gdje se ujedno mogu pronaći sve dodatne informacije na četiri jezika.

Camino ruta južne Istre pokriva 193 km i teritorijalno prolazi kroz dva grada i četiri općine te će biti motiv za dolazak i višednevni boravak na području Južne Istre posebice prije i poslije glavne turističke sezone. U 2022. projekt je prvi put apliciran na natječaj HTZ-a za dodjelu potpore iz Fonda za udružene turističke zajednice za što je vijeće HTZ-a dodijelilo sredstva u iznosu od 13.273,00 EUR, dok je u 2023. u sklopu istog natječaja dodijeljeno 20.000,00 EUR. Sredstva su se namjenski utrošila za izradu prometnog elaborata, označavanja staza, izradu vizuala, fotografija, camino putovnica, pečata i compostela.

Camino ruta realizirala se na inicijativu i u suradnji sa Bratovštinom Sv. Jakova iz Samobora koja je 2017. postala dijelom istoimene Nadbratovštine iz Santiago de Compostela i certificirani je izdavač hrvatske hodočasničke putovnice koja je važeći dokument za hodočasnike na svim europskim rutama Puteva sv. Jakova.

Ruta će biti, kao i u ostatku Europe, označena jarko žutom stiliziranom školjkom, Jakovljevom kapicom, apliciranom na tamnoplavu podlogu, kao prepoznatljivim svečevim atributom te će biti podijeljena u sedam hodočasničkih poglavlja, točnije sedam etapa kako bi se mogla proći u jednom tjednu, koliko je potrebno da se doživi povijesna, kulturna, a posebice sakralna baština te prirodni ambijent južne Istre.

Svi koji prijeđu Camino rutu dobit će hodočasničku putovnicu ili Credential del Peregrino, kao i službenu ispravu o realiziranom hodočašću, hodočasnički certifikat ili Compostelu, koje izdaje hrvatska Bratovština sv. Jakova.

Ključni lokaliteti u 15 župa

Pečata ili vjerodajnica bit će 18 te će ih činiti karakteristični motivi i boje za lokalitet uz koji će se nalaziti. Hodočasnička putovnica i certifikat moći će se preuzeti u turističko-informativnim centrima svih turističkih zajednica Klastera i na drugim lokacijama koje su objavljene na mrežnom portalu, dok će pečati biti razmješteni po Camino ruti.

Pečati donose motive župne crkve Majke Božje od Zdravlja u mjestu Hreljići (Župa Majke Božje od Zdravlja, Hreljići), Starog Raklja (Župa Rođenja Blažene Djevice Marije, Rakalj), Mutovrana (Župa sv. Marije Magdalene pok., Krnica – Mutovran), arheološkog lokaliteta Nezakcij (Župa sv. Ivana ap., Valtura), crkve Svetog Trojstva u Šišanu (Župa sv. Feliksa i Fortunata, mč., Šišan), Uvale Kuje u Ližnjanu (Župa sv. Martina biskupa, Ližnjan), župne crkve sv. Agneze u Medulinu (Župa sv. Agneze dj. i mč., Medulin), crkve sv. Foške dj. i mč. u Pomeru (Župa Pohođenja Blažene Djevice Marije, Pomer), svjetionika Porer na pučini pored Kamenjaka (Župa sv. Lovre mč., Premantura), Mornaričke crkve (Župa Gospe od Mora, Pula), crkve sv. Antuna (Župa sv. Antuna Padovanskog, Pula), Augustovog hrama (Župa Uznesenja Marijina, katedrala, Pula), crkve bl. Miroslava Bulešića u Valbandonu, župne crkve sv. Kuzme i Damjana te crkve sv. Elizeja (Nadžupa sv. Kuzme i Damjana, Fažana), crkve Concetta (Nadžupa sv. Roka prezbitera, Galižana) crkve sv. Jakova ap. i sv. Foške dj. i mč. (Župa sv. Blaža, Vodnjan).

Projekt ima veliku promotivnu prednost s obzirom da je dio svjetskih Camino puteva čime se njegov značaj valorizira kod svih dionika (ugostitelji, smještaj, trgovina i ostalih).

Adria Camino festival od 2. do 5. svibnja

Adria Camino Festival organizira Bratovština svetog Jakova – Hrvatska uz podršku klastera Južna Istra koji će se od 2. do 5. svibnja održati u Puli u Hotelu Park Plaza Histria. Na festivalu će se održati razne radionice koje će prezentirati razne Camino destinacije, govoriti o pripremi za hodočašće, biti će i interaktivne radionice, ali i ekskluzivni prikaz novog Camino filma The Way, My Way Billa Benneta. Svi će također sudjelovati na otvaranju Camino staze južne Istre, izvijestila je TZ Pula.