Ustavni sud odbacio tužbe GI 'Narod odlučuje' i 'Istanbulska'

Narod odlučuje smatra da je odlukom povrijeđeno ustavno pravo građana na referendum i zakonitost jer je izvršna vlast uzela sebi za pravo da odlučuje hoće li biti referenduma.

Ustavni sud odbacio je tužbe Građanskih inicijativa 'Narod odlučuje' i 'Istina o Istanbulskoj'.

Građanska inicijativa Narod odlučuje, podsjetimo, podnijela je tužbu Ustavnom sudu jer vjeruju da je odluka Vlade i Ministarstva uprave o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava nezakonita.

Tražili su ponovno brojanje potpisa prikupljenih za referendum ili da Ustavni sud naloži Saboru raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, 'Narod odlučuje' smatra da su prikupili dovoljan broj potpisa, a Vlada je zatim potpise proglasila nevažećima. Smatraju i da je prebrojavanje bilo pristrano i bez nadzora.

Vlada je tvrdila kako su među potpisnicima bili i bebe i mrtvi, a da su neki potpisi prepisani s lista za prijašnje referendume. Inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' predala je žalbu Ustavnom sudu.

Predložili su da se poništi cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo (DIP) uz promatrače iz njihove inicijative.