Više od 15.000 potpisa za peticiju: Promijenite diskriminatornu mjeru za crkve!

Već je više od 15.000 ljudi potpisalo peticiju Stožeru civilne zaštite i Vladi RH u vezi epidemiološke mjere za crkvene prostore. Tu je peticiju u utorak, 1. prosinca, pokrenula udruga Glas roditelja za djecu – GROZD.

Peticijom se traži ispravljanje nelogične i diskriminatorne mjere za crkve (maksimalno 25 osoba bez obzira na veličinu crkve) i njeno usklađivanje s mjerama za trgovine, kazališta, kina i sl. prema kriteriju veličine prostora (4 m² po osobi).

Iz GROZD-a poručuju kako želie poštivati mjere, ali žele i da su one razumne i ujednačene!

Trenutni broj potpisa i obrazac za potpisivanje je OVDJE.

Tekst peticije:

Stožeru civilne zaštite i Vladi RH

Poštovani, zahtijevamo da pod hitno ukinete epidemiološku mjeru koja ograničava broj osoba u crkvenim prostorima na 25 i uskladite ju s mjerama za trgovine, umjetničke programe, kinoprojekcije, izložbene prostore i političke sjednice, a u kojima se maksimalni broj prisutnih osoba računa prema veličini prostora tj. prema kriteriju 4 m² površine po osobi.

Želimo poštivati mjere, ali želimo i da su one razumne i ujednačene. Trenutno fiksno ograničenje broja osoba bez obzira na veličinu tj. kvadraturu crkve je protivno logici i zdravom razumu, te je diskriminirajuće i ponižavajuće za vjernike čije posjećivanje crkve se stavlja u drugorazredni položaj u odnosu na posjećivanje dućana, kazališta, kina i sl. Osim toga, u crkvi je puno manje kretanje ljudi, a time i rizik od zaraze, nego primjerice u trgovačkom centru.

Kao roditeljska udruga osobito skrećemo pozornost na učinak ove mjere na obitelji s djecom. Djeci je još puno teže doživjeti zajedništvo misnog slavlja putem medija nego odraslima, te je roditeljima ovom nepravednom odlukom dodatno ograničeno njihovo pravo na vjerski odgoj svoje djece.

Označeno u