Vukovar: Blagoslovljen spomenik trudnici i njezinom nerođenom djetetu ubijenima na Ovčari

Spomenik „Ruža hrvatska“ trudnoj majci Ružici Markobašić i njezinom nerođenom sinu Antunu pogubljenima na Ovčari 1991. otkriven je i blagoslovljen u utorak 16. studenoga 2021. ispred Nacionalne memorijalne bolnice u Vukovaru.

Projekt postavljanja spomenika organizirala je Udruga Hrvatska za život. Na otvaranju su, među ostalima, sudjelovali sisački biskup Vlado Košić i đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić koji je blagoslovio spomenik.

Spomenik je rad akademskog kipara Lovre Jakšića koji je izradio i spomenik Jean-Michelu Nicolieru u središtu Vukovara. Novi rad postavljen je u čast svim majkama i njihovoj ubijenoj nerođenoj djeci, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

U Udruzi Hrvatska za život odlučili su pokrenuti projekt da bi Ružica i njezin nerođeni sin dobili primjereni spomenik koji će ih otrgnuti od zaborava. Njihova primarna želja je da i nerođeno dijete dobije svoj zasluženi obol kao nedužna žrtva. Od početne inicijative Lidije Dugan, članice Udruge, sredstva za realizaciju projekta prikupljali su više od pet godina.

Na nacionalnom susretu inicijative 40 dana za život 2015. godine, „prilikom obilaska Ovčare gdje je u spomen na ubijene zasađeno 200 grmova, ispričana nam je priča o tragično stradaloj trudnici Ružici i njenom nerođenom sinu Antunu te smo se zapitali zašto nije zasađen 201 grm na što nismo dobili zadovoljavajuće odgovore. Tako smo došli na ideju izrade spomenika“, rekla je Dugan.

Predsjednik Udruge Ante Čaljkušić rekao je da je, iako je realizacija dugo trajala, to Božje djelo što prepoznaje i u simbolici dovršetka projekta. Naime, spomenik je blagoslovljen o 30. godišnjici pada Vukovara te točno na prvu godišnjicu smrti Ružičinog supruga Davora.

U otvorenju su sudjelovali i predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Tomislav Josić i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Josić je istaknuo da se o broju ljudi i djece stradalih u Vukovaru malo govori. „Vukovar je svima interesantan samo par dana u godini. Svim ostalim danima, naši svakodnevni problemi se zaboravljaju. Činjenice u jasne, Ružica Markobašić, trudnica je ubijena na svirep način, a mi smo se do današnjega dana pitali trebamo li joj podići spomenik, što je trebalo biti učinjeno prije davnih 30 godina“, rekao je.

Gradonačelnik Penava rekao je da je priča o Ružici Markobašić jednaka onomu što se kontinuirano ponavlja našem narodu, pojedincima te Vukovaru. „Da bi se umanjila težina počinjenih zločina, kontinuirano nas se pokušava dehumanizirati i oduzeti nam ljudski oblik. Pozivam vas da s mirom budemo svjesni da je tome tako te da s mirom duboko u sebi ne dopustimo da Dunav teče dalje, a da i ne riješimo bitne stvari, jer mi još imamo mnogo zadaća koje su pred nama i koje moramo riješiti“, zaključio je.

Ružicu Markobašić srpska vojska ubila je u šestom mjesecu trudnoće ispalivši joj metak u trbuh, a zatim, prema svjedočanstvima, i cijeli rafal u utrobu s djetetom. Bila je to osveta nad nevinom ženom i djetetom, zbog podlih priča protiv njenoga supruga Davora Markobašića, piše na službenim stranicama Grada Vukovara.

spomenik nerodenima vukovar 1

Označeno u