Zagrebački advent se ove godine preselio kod fratara: 'Svi imaju drive in pa ajmo i mi probati'

Zagrebački fratri otvorili su drive in kućicu sa samostanskim sarmama i kobasicama.

Nema skijanja, nema ni adventa na zagrebačkim trgovima, ali zato ga ima kod zagrebačkih fratara. Umjesto na Zrinjevcu, kao dosad, ove su godine svoju kućicu otvorili ispred Pučke kuhinje na Svetom Duhu.

I to ne bilo kakvu - nego Drive-In kućicu, u kojoj vozači jednostavno preuzmu jelo koje su naručili. Samostanske sarme, kobasice ili samo kuhano vino. Novcem od prodaje svećenici će osigurati još obroka onima kojima su potrebni, a njih je kažu - u doba epidemije i nakon potresa - 20 posto više.

Na samostanskom meniju su sarme, slavonske i dimljene kobasice, medenjaci. Ugostitelji su fratri: Vladimir Vidović i Vilček Novački. Za ovogodišnji Advent pripremili su drive in kućicu.

Umjesto glumaca, na kazališnim daskama Komedije fratri drže mise: 'Zašto ne, susjedi smo'
"Naše kuharice Željka i Marija motaju sarme i također peku medenjake. Cijeli dan smo u pogonu. To je sad u modi s obzirom da je izolacija od svih, svi imaju drive in pa ajmo i mi probati", rekao je Fra Novački, voditelj Pučke kuhinje i župe Sv. Duh.

Probati se kod njih može i samostansko pivo i likeri koje potpisuju franjevci iz cijele zemlje. Samostanske sarme koštaju 35, slavonska kobasica 25, medenjaci 20 kuna i ove godine u ponudi je dobro poznato kuhano misno vino. Imaju nešto i za vegetarijance.

Sva kuna zarade, kuna je više za pučku kuhinju
"Bilo je u protekle dvije godine upita da zašto nemamo nešto za vegetarijance pa smo ove godine tipično jedno jelo za ovo podneblje modificirali i prilagodili za one ljude koji ne jedu meso, a to će biti krpice sa zeljem", rekao je fra Novački.

Svaka kuna koju zarade, kuna je više za njihovu pučku kuhinju.

''Humanitarnu akciju smo nazvali obrok za obrok, jer upravo na ovom mjestu u 12 sati počinjemo podjelu toplih obroka. Dakle, mi smo već dnevno došli na brojku od 400 obroka,

"Kupili smo Pivo, vino, sarme, kobase...'', rekao je gospodin Božo.

"Baš su nas obradovali. Činimo dobro djelo i uživamo u tome, sve najbolje im želim", rekla je gospođa Karmen.

Biti ugostitelj u današnjim vremenima nije lako. Čekaju ih samostanske obaveze, ali zato im pomažu brojni volonteri.

"Oni meni daju besplatan studentski dom, ja njima pomažem kad god mogu da im se odužim na neki način. Nije da šefuju samo, pomognu kad god treba. Fra Vladimir je bolji ugostitelj, a fra Vilček je veći gurman, ako mogu tako reći", rekao je volonter David Počekal.

I na misu i na Advent kod fratara, samostanskih majstora kuhinje, možete se dovesti svaki dan od 16 do 22 sata.

Označeno u