Župnik hodao satima i vjernicima blagoslovio hranu: 'Moje je poslanje da iziđem među ljude'

Iako su biskupi dali dopuštenje ukućanima da sami blagoslove hranu, župnik se htio susresti sa ljudima

Od kuće do kuće, od vjernika do vjernika, ali na sigurnoj udaljenosti. Tako je župnik zagrebačke Župe Remete ovog Uskrsa blagoslovio vjernike i njihovu hranu. U svom je pozivu napisao da je čovjek stvoren na božju sliku i priliku pa je najveće ovozemaljsko blago koje se mora čuvati.

Hodao je 7 sati. Priprema je, kaže, bila dobar doručak, a nagrada ohrabreni vjernici u ovim, za sve, teškim vremenima.

"Osjetio sam ovih dana na poseban način taj jedan strah, tjeskobu među ljudima i onda sam reko: pa moje je poslanje ne da budem zatvoren u samostan, u svoju župu nego da iziđem među ljude. Znamo da su biskupi dali dopuštenje da si ukućani mogu blagosloviti hranu, al sam rekao možda to neka bude povod ne samo radi blagoslova hrane nego da izađem na ulice, da se susretnem s ljudima da ih ohrabrim i da na neki način svi zajedno prebrodimo ove dane", rekao je Antonio Mario Čirko, remetski župnik i upravitelj Svetišta Majke Božje Remetske.

"Jako puno nam znači, zahvaljujem i župniku i pastoralnom vijeću i svima koji su to omogućili, evo hvala ispred svih nas suvlasnika", izjavio je Robert Nikolić iz Zagreba.

"Blagoslovili smo hranu i našu obitelj. Tu je s nama, nismo je mogli na prozor, naša curica nepokretna. Imamo dijete s posebnim potrebama tako da nam ovo jako puno znači", poručila je Svjetlana Bošnjak iz Zagreba.

I Župa Remete stradala je u zagrebačkom potresu. Samo dva sata kasnije u razrušenu crkvu staje svećenik Antonio i obraća se uplašenim vjernicima.

"Sve vas pozdravljam, Hvaljen Isus i Marija, biti će sve dobro", poručio je Čirko i dodao:

"Ušao sam u crkvu i rekao: "Antonio, moraš ljudima reći da nisu sami, da ovo nije nikakva ni božja kazna, ni ništa".

To mu je, uz Bogu hvala, omiljena izreka. A vjernicima ona znači utjehu. Mnogi od njih skupili su snage i iz svega lošeg izvukli ono dobro.

"Sve skupa nas je na jedan način zbližilo, ovaj boravak zajedno bez ovih nekih okolnih stvari. I kupovine i odlaska od kuće i te raspršenosti. Baš je donio jedno veće zajedništvo", rekao je Goran Kanceljak iz Zagreba.

Goran je otac sedmero djece. Na blagoslov je izašla cijela obitelj.

Zajedništvo i praštanje je ono o čemu bi danas valjalo razmisliti.

"Da imamo više vremena i za svoju djecu, da nazovemo nekoga koga smo već dugo vremena i zaboravili, čak iako se na nekog ljutimo", rekao je Kanceljak za rtl.hr a video pogledajte OVDJE.

Označeno u