“Draga djeco! Želim vam zahvaliti od srca na vašim korizmenim odricanjima. Želim vas potaknuti da otvorena srca i nadalje živite post. Postom i odricanjem, dječice, bit ćete jači u vjeri.

U Bogu ćete naći pravi mir, preko svakodnevne molitve. Ja sam s vama i nisam umorna. Želim vas sve povesti sa mnom u raj, zato se svakodnevno odlučite za svetost. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.” Gospina poruka (25. ožujka 2007.)

Poziv na post je poruka koju nam Gospa upućuje od samoga početka, a ponavlja je i na Novu godinu 2001., dakle na početku novog milenija. Post je naša aktivnost u kojoj, i kroz koju, čovjek dolazi do unutarnje slobode. Kroz žrtvu čovjek dolazi do radosti, do nutarnjega mira. Post je nešto osobno, nešto što pripada čovjeku da bi ne samo ukrotio sebe, nadvladao i zagospodario nad sobom, već i počeo pozitivno stvarati, razmišljati, doprinositi. Post je žrtva, ali kroz tu žrtvu mi dodirujemo i Božju, Isusovu žrtvu i prepoznajemo zašto nas Isus toliko ljubi.

Post Isusov, post Crkve, post velikana u Crkvi, bio je usko povezan s molitvom za njihov rast u svetosti, za njihove tolike pobjede nad Zlom.

Gospa hoće da naučimo postiti i mislima, jer postoje zle misli. Da naučimo postiti svojim očima, jer postoji toliko zla i negativnog što ulazi kroz naše oči i ispunja naše srce, našu dušu, naše osjećaje. Naučiti postiti ušima, osjećajima, odijevanjem, postiti u hrani, piću, odmoru, itd.

Gospin poziv na post nije kažnjavanje i oduzimanje nečega na što bismo imali pravo, već uvjet našoj nutarnjoj slobodi. Kraljica Mira nam govori: "Postom i odricanjem, a preko svakodnevne molitve neći ćete u Bogu pravi mir."

Možemo li bez odricanja računati na spasenje, računati na milost?

Molitva i odricanje su dva krila na kojima se podiže kršćanin u visine svoje vjere i ostvaruje svoj susret s Bogom. I danas, kao i u povijesti Crkve, biti svet i poziv na svetost imaju istu težinu. To je naš cilj. Ne možemo ga ostvariti bez milosti. Milost dobivamo od Gospodina otvarajući svoja srca Bogu kroz žrtvu, post, molitvu, sakramente, živeći uronjeni u Božju Riječ. 

fra Jozo Zovko, iz knjige "Pet kamenova"

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Evanđelje dana, 18.5.2021.
17. Maggio 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.