1. Hodočašće muževa, očeva i muškaraca

U Međugorju je od 08. - 10. studenog 2019. održano 1. Hodočašće muževa, očeva i muškaraca koje je organizirala humanitarna udruga Ruah iz Zagreba.

Udruga Ruah inače pomaže bolesnoj djeci i djeci s poteškoćama u razvoju, a jedanput mjesečno organizira i susrete i mise oslobađanja i ozdravljenja na Sigetu koje vodi fra Smiljan Kožul. Pozivu na hodočašće odazvalo se 37 muškaraca, od kojih se dosta njih približilo Bogu i vjeri upravo preko volontiranja sa djecom s teškoćama.

Ideja za hodočašće je došla gospođi Romini Mataušić, predsjednici Udruge Ruah u nadahnuću za vrijeme molitve Gospine krunice na putu iz hodočašća u Lourdes. O tome što je željela postići ovim hodočašćem, Romina kaže: „Cilj je bio okupiti muževe, očeve , zaručnike, muškarce i posijestiti im njihovu ulogu u obitelji, posvjestiti im da imaju autoritet i da su oni ti koji trebaju biti glava obitelji. Željeli smo pomoći da shvate snagu molitve krunice i da molitvu predvode u svojim obiteljima, a i izvan nje. Željeli smo da se oslobode straha i srama od priznanja da mole i da shvate kako upravo njihova molitva okuplja njihovu obitelj oko Gospodina.“

Hodočašće je započelo u subotu jutro nakon cjelonoćne vožnje iz Zagreba s molitvom na Križevcu i večernjim molitvenim programom u crkvi, a u nedjelju nakon svete mise i molitve na Podbrdu uputili su se kući. Sudionici hodočašća svjedoče o tome kako je bilo prekrasno biti dio grupe muškaraca u kojoj se osjećaš slobodno javno moliti, držati krunicu u rukama, pasti na koljena i pustiti suze… otkriti kako si jak u Gospodinu onda kad si slab u svojoj ljudskoj snazi.

Organizatori se nadaju kako će Gospa ovo hodočašće željeti svake godine i da će dogodine doći barem dva autobusa muškaraca koji drže krunice, mole i trče u Majčin zagrljaj.

hodocasce-muzeva-oceva-i-muskaraca-1.jpg

hodocasce-muzeva-oceva-i-muskaraca-2.jpg

hodocasce-muzeva-oceva-i-muskaraca-3.jpg

hodocasce-muzeva-oceva-i-muskaraca.jpg