U utorak 1. prosinca 2020., u Međugorju je preminuo fra Viktor Kosir, član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije. Fra Viktor je preminuo u 83. godini života, 64. godini redovništva i 56. godini svećeništva.

U srijedu, 2. prosinca 2020. od 12,00 sati fra Viktorovo tijelo bilo je izloženo u crkvi sv. Jakova u Međugorju, a sveta misa zadušnica započela je u 14,00 sati. Svetu misu predslavio je mons. Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, a sprovodni obred i ukop na groblju Kovačica predvodio je provincijal fra Miljenko Šteko. Sprovodu su nazočila mnogobrojna fra Viktorova franjevačka braća kao i njegova rodbina i zahvalni vjernici koje je fra Viktor godinama strpljivo ispovijedao i čekao u svojoj ispovjedaonici prvoj s desna od ulaza u crkvu.

Fra Viktor Kosir, rođen je 16.02.1938. godine u Uzarićima, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Splitu i Visokom. Franjevački habit obukao je 14.7.1957. godine. Teologiju je studirao u Sarajevu i Ljubljani (Slovenija). Za svećenika je zaređen 02.05.1965. godine. Kao kateheta bio je na službi u Mostaru, kao župnik u Vitini, Posušju, Posuškom Gracu i Širokom Brijegu, i kao župni vikar u dva navrata u Međugorju. Od 1994. godine djeluje u Međugorju, posvećujući se uglavnom službi ispovijedanja.

Fra Viktorov stariji brat je bio isto fratar - fra Viktor kojeg su partizani 7. veljače 1945. kao klerika jednostavnih zavjeta i učenika VII. r. gimnazije s jedanaestoricom subraće ubili, spalili i zatrpali u ratnom skloništu na Širokom Brijegu.

Tada je mali sedmogodišnji Pero tješeći majku Matiju koja je oplakivala svoga sina rekao: „Majko ne plači, bit ću ja tvoj fratar. I tako uistinu bi. Mali Pero je postao franjevac i uzeo ime po svom ubijenom bratu fra Viktoru Kosiru. 

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Messaggio di Medjugorje del 25.1.2021. a Marija Pavlovic Lunetti
25. Gennaio 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.