Noću je padao snijeg, a nakon toga je smrzlo. Mali čistač ulica obukao se toplije nego inače: uzeo je crvenu toplu kapu, dugi vuneni šal i debele crvene rukavice. Nažalost, moljci su ostavili svoje tragove pa su kroz obje rukavice virili kažiprsti, a na lijevoj još i mali prst.

Dok je išao ulicom, mali čistač tužno je gledao svoje gole prste. Danas mu još nije bila potrebna lopata za snijeg, ali ako bude i dalje padalo, neće moći izići nakraj samo s metlom.

Dok je tako čistio ulicu, najednom opazi kako se nešto na snijegu blista, nešto sjajno. Bijaše to jedna sjajna nit koju čistač podiže.

- Anđelova kosa - reče pobožno - kosa jednoga anđela!

On omota blistavu nit oko svoga lijevoga kažiprsta koji se najviše mrznuo. Anđelova je kosa izgledala čudesno lijepa i – grijala je. Nije se zagrijao samo kažiprst nego ičitava lijeva ruka.

- Dobro jutro, mali čistaču! - viknu gospođica Antonija, a pred njezinim je vrtom on našao anđelovu kosu. Upravo je krenula prema kućici za svoje ptice da bi nahranila sjenice i vrapce.

- Što ti je to tako lijepo na prstu? - upita ga.

- Anđelova kosa - reče mali čistač ponosno. Sad mi uopće nije važno što mi prsti vire iz rukavice.

Gospođica Antonija mu se prijateljski nasmiješi. Potom se vrati kući, uze crvene vune i pet igala iz ladice i počne plesti nove rukavice malom čistaču. Sigurno je i anđeo ovo očekivao, pomisli, kad je nit svoje kose ostavio pred moj vrt.

A mali čistač i dalje je čistio ulicu s malo snijega. Često se zaustavljao i sretan promatrao svoj lijevi kažiprst.

Uto pokraj njega prođe stara prodavačica novina. Zamotala je ruke u kecelju jer je rukavice izgubila.

- Je li ti hladno? - upita je mali čistač.

Stara prodavačica potvrdi. Mali čistač oklijevao je trenutak, a potom odvoji nit anđelove kose od svog lijevog kažiprsta i dade je prodavačici novina.

- Moraš je omotati oko ruke -  reče  - i neće ti više biti hladno.

Osmrtnice ba

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Župne obavijesti i molitveni program u Međugorju (7. - 13. prosinca)
05. Dicembre 2020.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.