Dječak iz Sirije Mahmoud Fahel (11) i stariji branitelj Branko Škrtić (62) posljednjih sedam mjeseci su nerazdvojni prijatelji, a sve je počelo otkako se dječak sa svojom obitelji doselio u ulaz do njegovog, piše RTL.

- Uvijek ću pamtiti dan kada je kombi Isusovačke službe dovezao njih ispred zgrade. Zaželio sam im dobrodošlicu jer je i dio moje obitelji bio u izbjeglištvu '91. - prisjetio se Branko njegovog dolaska.

Sada kaže da mu je on unuk, a Mahmoud ga smatra najboljim prijateljem. Dečki čak imaju i svoju rutinu: šetnja Karlovcem, nogomet i neizbježan sladoled, piše 24 sata.

Učenik petog razreda u Hrvatsku je sa svojim roditeljima trojicom braćom stigao prošlog ljeta. Iz Alepa u Tursku, iz Turske u prihvatilište u Kutini, a potom u Karlovac gdje je počelo ovo prijateljstvo Branka i Mahmouda, ali i njihovih obitelji iako Mamhuodovi roditelji ne govore hrvatski.

- Mahmuod svakim danom napreduje, komunikacija je odlična - kaže Škrtić, a Mahmoud kaže da nije težak hrvatski jezik: 'Ne, trebaš biti pametan i nije teško'.

On se već toliko uklopio da navija za Dinamo, a Branko je svom malom prijatelju već nabavio loptu, mobitel i bicikl. Kada su ga pitali čega se sjeća iz Sirije, on je samo odvratio:

- Imao sam samo četiri godine i samo znam bum bum. Pucalo se puno.

U posljednjih pet godina u Hrvatskoj je azil dobilo 720 izbjeglica, a u Karlovcu je trenutno desetak sirijskih obitelji.

Kada je dolazak ove sirijske obitelji najavljen, Brankovi susjedi pripremali su peticiju protiv njihovog doseljenja. Nakon što se pročulo za njihovo prijateljstvo bilo je i komentara da je prigrlio malog Isilovca.

- Mi veterani rata sada moramo biti veterani mira - poručio je Branko koji je imao dvije kćeri, od kojih je jedna poginula u prometnoj nesreći. Sada mu društvo prave dvije unuke i novi član obitelj - unuk Mahmoud.

Osmrtnice ba

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
5. DAN MLADIFESTA – 5. kolovoz 2020.
05. Agosto 2020.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.