Papa izrazio žaljenje zbog situacije sa nekadašnjom bazilikom svete Sofije

Papa Franjo u današnjoj se katehezi uoči molitve Anđeo Gospodnji posebno spomenuo obilježavanja Nedjelje mora i situacije oko nekadašnje bazilike svete Sofije u Istanbulu.

Na kraju kateheze o nedjeljnom evađelju Sveti je Otac pozdravio sve one koji rade na moru, osobito one koji su daleko od svojih domova i svoje zemlje. Potom se spomenuo situacije u Istanbulu.

- More me u mislima vodi pomalo daleko, u Istanbul. Mislim na svetu Sofiju i jako sam žalostan - rekao je Sveti Otac.

Aya Sofia, odnosno sveta Sofija bivša je bazilika posvećena Božanskoj mudrosti (op.a. riječ 'Sofia' znači 'mudrost') izgrađena u vrijeme vladavine cara Justinijana. Nakon osmanskog osvajanja Carigrada sredinom 15. stoljeća ta je crkva postala džamija, da bi 1934. godine bila pretvorena u muzej. Međutim, nedavnom odlukom turskog predsjednika Recepa Erdogana ponovo će postati džamija.

Posebnu žalost zbog odluke Turske izrazile su organizacije UNESCO i Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu tvrdeći da se time mijenja univerzalna vrijednost toga mjesta, snažnoga simbola dijaloga između kršćana i muslimana.

Osmrtnice ba

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Jedina BH. dominikanska župa proslavila blagdan Sv. Dominika
10. Agosto 2020.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.