Sjetimo se da žena u sebi nosi zaštitu života, zajedništvo sa svime, brigu za sve – napisao je papa Franjo u tweet poruci posvećenoj Međunarodnom danu iskorjenjivanja spolnoga nasilja u sukobima. Po tomu kako se odnosimo prema ženskom tijelu, shvaćamo našu razinu čovječnosti, napisao je Papa

Dirljivim se riječima, upućenima putem tweet poruke, papa Franjo osvrnuo na Međunarodni dan iskorjenjivanja spolnoga nasilja u sukobima, koji se obilježava 19. lipnja. Sjetimo se da žena – napisao je Papa na svojem računu @pontifex – u sebi nosi zaštitu života, zajedništvo sa svime, brigu za sve. Po tomu kako se odnosimo prema ženskom tijelu, shvaćamo našu razinu čovječnosti.

Misao pape Franje daje duboko značenje tom danu koji je Opća skupština Ujedinjenih naroda ustanovila 19. lipnja 2015. godine, zbog nečovječne prakse koja i danas uzrokuje tisuće žrtava spolnoga nasilja tijekom oružanih sukoba. Međunarodna kaznena pravda u tu vrstu zločina ubraja silovanje, ali i izgovorene uvrede seksualnoga obilježja, seksualno ropstvo, prisilnu prostituciju i bilo koji drugi oblik spolnoga nasilja počinjenoga tijekom sukoba. Takvo se nasilje čak smatra jednakim genocidu.

Cilj je te sramotne prakse snažno pogoditi neprijatelja, budući da žena daje život i jamči potomstvo zajednicā. Ali, po mišljenju sestre Eugenije Bonetti, misionarke sestara Gospe od Utjehe i predsjednice udruge „Slaves no more“ (Nikada više ropkinje), žena nije žrtva samo u ratovima, nego i u našim društvima – kazala je te dodala – Vidimo to svakoga dana na našim ulicama, u našim obiteljima, u radnim sredinama.

Opće je poznata sposobnost ženskoga roda da daje sebe za druge – istaknula je sestra Eugenia. Žena je majka, i upravo je zbog toga nježni vodič za svoju djecu pred bilo kakvom teškoćom i opasnošću. Zaštititi ženu od svakoga nasilja, dakle, znači zaštititi same sebe i sve stvoreno – napomenula je. Posebne je misli, među ostalim, misionarka posvetila brojnim ubijenim i silovanim redovnicama tijekom sukoba, koje su time pogođene kao žene, i kao svjedokinje vjere. Na kraju je sestra Eugenia uputila iskrenu zahvalnost papi Franji ističući: Papa je naš veliki saveznik.

Osmrtnice ba

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
NEBESKI SPEKTAKL u noći s 12. na 13. kolovoz - meteorski pljusak ”Perzeidi”: zašto sv. Lovro plače?
08. Agosto 2020.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.