Sveti Otac 30. lipnja uputio je poruku „Catholic Press Associationu“ pod čijim će se pokroviteljstvom održati online konferencija na temu „Zajedno dok smo razdvojeni“.

Kako je objavio Tiskovni ured Svete Stolice, na svojoj službenoj stranici vatican.va, Papa je uputio poruku Catholic Press Association (CPA) pod čijim se pokroviteljstvom od 30. lipnja do 2. srpnja održava konferencija o katoličkim medijima na temu Zajedno dok smo razdvojeni.

Papa je, kako prenosi IKA, na početku poruke napomenuo kako će CPA prvi put u svojoj povijesti održati virtualnu konferenciju, zbog trenutne zdravstvene situacije. S pandemijom koronavirusa na umu izrazio je blizinu „onima koji su pogođeni virusom i onima koji su, ugrožavajući svoj život, radili i nastavljaju raditi pomažući braći i sestrama u potrebi“.

Primijetio je kako tema konferencije izražava osjećaj zajedništva koji je, paradoksalno, nastao iz iskustva društvenog distanciranja. „Doista, iskustvo proteklih mjeseci pokazalo koliko je važno poslanje komunikacijskih medija u zbližavanju ljudi, skraćivanju distanci, pružanju nužnih informacija i otvaranju umova i srdaca istini“, naglasio je

Osvrnuvši se na ideal jedinstva u različitosti, izražen i u američkom geslu E pluribus unum, poglavar Katoličke Crkve istaknuo je koliko je hitno potreban danas „u vremenu obilježenom sukobima i polarizacijom na što ni sama katolička zajednica nije imuna. Potrebni su nam mediji sposobni graditi mostove, braniti živote i rušiti zidove, vidljive i nevidljive, koji sprječavaju iskren dijalog i istinitu komunikaciju među pojedincima i zajednicama. Potrebni su nam mediji koji mogu pomoći ljudima, posebice mladima da razlikuju dobro od zla, da razviju zdravo prosuđivanje temeljeno na jasnom i nepristranom iznošenju činjenica, i da razumiju važnost djelovanja za pravdu, društveni sklad i poštivanje zajedničkog doma. Trebamo muževe i žene s uvjerenjem koji štite komunikaciju od svega što bi ju narušavalo ili ju iskrivljavalo za druge svrhe.“

Zamolio je katoličke medije da budu „ujedinjeni i znak jedinstva“ dodavši kako oni mogu biti veliki ili mali, ali da se te kategorije u Crkvi ne računaju jer smo svi „kršteni u jednom Duhu i članovi smo jednog Tijela“.

Sveti Otac je poručio kako komunikacija nije stvar profesionalne kompetencije nego „profesionalni komunikator sebe potpuno posvećuje dobrobiti drugih“. „Ne možemo istinski komunicirati osim ako ne postanemo osobno uključeni, osim ako osobno potvrdimo istinitost poruke koju prenosimo. Sva komunikacija ima svoj konačni izvor u životu Trojedinoga Boga koji s nama dijeli bogatstvo svoga božanskog života i zauzvrat nas poziva da svojim jedinstvom u službi njegove istine komuniciramo to blago ostalima“, dodao je.

Na kraju je poručio kako je duh zajedništva s Rimskim biskupom uvijek bio zaštitni znak katoličkog novinarstva u SAD-u i Kanadi. Poželio je da taj duh drži katoličke medije ujedinjene u vjeri te ih učini otpornima na prolazne kulturne hirove kojima nedostaje miris evanđeoske istine. „Nastavimo moliti za pomirenje i mir u našem svijetu“, zaključio je papa Franjo.

Osmrtnice ba

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
NEBESKI SPEKTAKL u noći s 12. na 13. kolovoz - meteorski pljusak ”Perzeidi”: zašto sv. Lovro plače?
08. Agosto 2020.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.