Katolička, Protestantska i Kršćanska Crkva u Ženevi, u Švicarskoj, zajedno s mjesnom židovskom zajednicom, objavile su zajedničko priopćenje u kojemu traže ponovno otvaranje bogoštovnih mjesta zatvorenih od 1. studenoga kako bi se spriječile zaraze bolešću COVID-19, prenosi Vatican News.

Potpisnici priopćenja, koje je prenijela agencija Cath, izrazili su svoje duboko žaljenje zbog činjenice da se u novim odredbama, koje je izdalo Državno vijeće 25. studenoga, ne drži do važnosti vjerskih zajednica i duhovne prakse.

Najavljeno ublažavanje ograničavajućih mjera ne uključuje mjesta bogoštovlja te su, unatoč tomu što su dovoljno prostrana i što se drže strogih odredba zaštite, neshvatljivo zanemareni novom uredbom. Žao nam je što nisu spomenute vjerske zajednice, posebno u ovom vremenu došašća i s obzirom na blagdan Hanuke. Na taj način, upozorava se u priopćenju, Božić se svodi na kupovinu, obiteljske obroke i praznike.

Potpisnici su također istaknuli činjenicu da su još od proljeća, u najtežem razdoblju pandemije, vjerske zajednice uvijek bile vrlo oprezne i odgovorne, ostajući u redovnom i konstruktivnom kontaktu s Odjelom za sigurnost i zdravlje, kako bi procijenile razvoj situacije. I ne samo to: kršćani i Židovi potvrdili su svoju predanost duhovnom zdravlju ženevskog stanovništva, aspektu koji je dio duševnog zdravlja, stavljen na tešku kušnju zbog trenutačne situacije i koji zahtijeva povratak životu u zajednici. Stoga potpisnici traže ukidanje ciljane zabrane vjerskih službi, misa i ceremonija, ovisno o veličini mjesta bogoštovlja, uz jamstvo održavanja udaljenosti između svake osobe i poštovanja svih potrebnih propisa.

Na kraju, u priopćenju se spominje Ustavom zajamčena sloboda vjerovanja, koju bi trenutačna situacija mogla uništiti; za mnoge je ženevske vjernike, naime, bolno što ne mogu prakticirati i slaviti svoju vjeru sudjelujući uživo u vjerskom životu, uz sve trenutačno potrebne mjere opreza, istaknuto je u priopćenju.

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Više od 340 milijuna kršćana u svijetu progonjeno i diskriminirano
19. Gennaio 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.