Jedan ugasli život u Kliničkom bolničkom centru Split spasio je tri života u Hrvatskoj. U utorak je u jutarnjim satima dokazana moždana smrt kod mlađeg muškarca sa splitskog područja, koji je u KBC Split primljen sa spontanim krvarenjem mozga.

Budući da, nažalost, za mladi život nije bilo spasa, njegova je obitelj učinila najhumaniju moguću gestu i u najtežem trenutku svog života odlučila donirati organe svog preminulog člana.
 
Transplantacijski tim liječnika i medicinskih sestara KBC-a Split, na čelu s dr. Matom Perkovićem, specijalistom anesteziologom i bolničkim transplantacijskim koordinatorom pripremili su tijelo za eksplantaciju organa, a iz Zagreba je pozvana kardiokirurška transplantacijska ekipa za srce, piše slobodnadalmacija.

Tako je transplantacijska ekipa iz Zagreba helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u KBC Split došla oko 10 sati, a istim su se prijevozom već oko 13 sati, nakon obavljenog zahvata, vratili u Zagreb. Druge dvije transplantacijske ekipe, ona za jetru i bubrege, također su došle u Split s KBC-a Rebro.

- Osim srca eksplantirana je jetra i jedan bubreg. Svi su organi prevezeni u Zagreb, gdje je srce uspješno transplantirano pacijentu u KBC-u Zagreb (Rebro), kao i bubreg, dok je jetra spasila život pacijentu u KB-u Merkur - kazuje za slobodnudalmaciju dr. Mate Perković.

Ovo je već deveta eksplantacija organa u KBC-u Split ove godine, što splitsku bolnicu i dalje drži u vrhu hrvatskog zdravstva kada su u pitanju eksplantacije organa.

Veliku ulogu u ovoj humanoj akciji, naravno, opet su odigrali pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), koji su iz Zagreba u Split i natrag u Zagreb prevezli kardiokirurški transplantacijski tim.

Nakon obavljene eksplantacije, koja je trajala nekoliko sati, liječnike je s eksplantiranim organima prema Zagrebu vratila letačka posada eskadrile transportnih helikoptera 92. zrakoplovne baze.

Kako doznajemo, srce je spasilo život šezdeset dvogodišnjem pacijentu u KBC-u Rebro, dok je jetra život spasila sedamdesetogodišnjem pacijentu u KB-u Merkur. Svi organi su presađeni hrvatskim primateljima.

Do srpnja 2017. prijavljen je ukupno 81 darivatelj organa te je u hrvatskim transplantacijskim centrima presađen 91 bubreg, 21 srce te 70 jetri.

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
ONLINE KONGRES za 22 zemlje španjolskog govornog područja 29. i 30. svibnja
13. Aprile 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.