U cijeloj Njemačkoj danas živi samo oko 260 franjevaca na 32 mjesta (samostani i župe). Samo njih 16 je ispod 50 godina života, dok ih je dvije trećine 70 godina i više. Nakon više od 340 godina djelovanja napustili su samostan Verlbert - Neviges, nakon 170 godina Marijansko svetište Werl u Sjevernoj Rajni - Westfaliji koji su brižno vodili.

Uskoro napuštaju i povlače se iz župe Svetog Ludwiga Berlin-Wilmersdorf te nakon 370 godina i samostan Wiedenbrück. Franjevci su odlučili u budućnosti djelovati samo na dvanaest mjesta u cijeloj Njemačkoj i to u Berlin-Pankow, Dortmund, Düsseldorf, Fulda, Hamburg, Hülfensberg, Mannheim, München, Paderborn, Vierzehnheiligen, Wange te Ohrbeck (Hofheim), javlja Croexpress.

U deset godina broj franjevaca u Njemačkoj smanjio se za stotinu. Prosječna starosna dob već je preko 67 godina života. Od nekadašnje četiri franjevačke provincije u Njemačkoj postoji danas samo jedna franjevačka provincija Svete Elizabete sa sjedištem u Münchenu.
07.03.2020.

Osmrtnice ba

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Izjava kardinala Puljića u povodu pete obljetnice apostolskog pohoda pape Franje Bosni i Hercegovini
05. Giugno 2020.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.