Više od 50 000 mladih Meksikanaca hodočastilo je 25. siječnja u monumentalno svetište Krista Kralja (Cristo Rey) na 2 500 m visokoj planini Cubilete u saveznoj državi Guanajuato.

Pokret svjedoka i nade koji organizira godišnje hodočašće mladih, u izjavi je naveo da su mladi molili za „Meksiko u ovim teškim i nesigurnim vremenima, ekonomske stagnacije i vanjskih pritisaka“, prenijela je CNA a donosi Nedjelja.ba.

Razmatrajući lik zaštitnika laika

Inače, posvećenost Kristu Kralju seže duboku u meksičku povijest. Tijekom 1920-ih državna je vlast pokrenula niz represivnih mjera protiv Katoličke Crkve. A vjernost Kristu Kralju bila je odlika otpora kao i usklik: „Viva Cristo Rey!“ – „Živio Krist Kralj!“

Štoviše, Meksiko je bio posvećen Kristu Kralju 1914., zatim 1924., kao i 2013.

Na ovogodišnjem hodočašću mladi su bili usredotočeni na lik Bl. Anacleta Gonzáleza Floresa, koji je 2019. proglašen zaštitnikom meksičkih laika.

Riječ je o 39-godišnjem odvjetniku kojega su, nakon uhićenja i torture, 1927. ubile vladine snage zbog njegove potpore naporima Nacionalne lige u obrani religijskih sloboda, kako bi se oduprlo progonu Crkve.

Mjesto gdje molitva ne prestaje

Statua Krista Kralja na vrhu planine Cubilete podignuta je 1950., u čast „kristerosima“, tj. ubijenima u Cristero ratu (1926. – 1929.).

crysto-rey.jpg

Težak 80 tona i visok 20 metara, to je najveći brončani kip Isusa Krista na svijetu. U njegovu podnožju nalazi se kapelica za adoraciju. Papa Benedikt XVI. posjetio je ovo svetište 2012.

U sadašnjem je obliku izgrađeno na mjestu gdje je postojao spomenik iz 1780. kojega je u Cristero ratu 1928. dao porušiti masonsko-komunistički predsjednik Plutarco Elías Calles. Upravo zbog toga, i zbog žrtve koju je vjernički puk podnio, u ovom svetištu nikada ne prestaje molitva – rijeke hodočasnika dolaze kako bi i danju i noću – bdijući, održavali plamen molitve.

Najviše hodočasnika ikad

Iz Pokreta svjedoka i nade istaknuli su kako je 25. siječnja bilo „najviše hodočasnika ikad, jer je više od 50 000 mladih došlo moliti na ovom mjestu“.

„Mi smo mladi katolici Meksika umorni od situacije u našoj domovini. Uznemirujuće je biti u zemlji gdje vlasti govore da su za mir, ali istodobno pokazuju zanimanje za legalizaciju ubojstva nevinih koji su još uvijek u majčinim utrobama“, kazao je glasnogovornik ovoga Pokreta.

Mladi Meksikanci „žele javno preuzeti svoju ulogu graditelja mira i branitelja naše vjere i naših načela. Znamo da ovo nije jednostavno, ali svjesni smo žurnosti činjenja toga.“

Također naglasio je kako je meksičko društvo potrebno uhvatiti se u koštac sa svim oblicima korupcije, bezakonja i nepravdi što dovodi do nasilja te ponovno uspostaviti uvjete pravde, jednakosti i solidarnosti koji grade mir.

Svoje su napore organizatori povjerili „Gospi Guadalupskoj, prepoznajući ju kao majku i zagovornicu svih Meksikanaca i kao Kraljicu mira“.

Spomenimo i da su ovo svetište krajem prošle godine posjetili i hrvatski hodočasnici koji su bili u Meksiku u organizaciji Udruge Sveta zemlja.

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Visoki sud Australije poništio osudu kardinala Georgea Pella
07. Aprile 2020.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.