Ivica Bota iz Splita u svojoj je 66. godini pješačio gotovo 900 kilometara kako bi stigao na grob svetoga Jakova.

Svoje je putovanje Camino de Santiago prikazao kroz 40 fotografija koje su do 22. listopada izložene u zagrebačkom muzeju Mimara.

Postoji izreka: ako hoćeš sresti Isusa idi u Jeruzalem, ako hoćeš sresti sv. Petra idi u Rim, a ako hoćeš sresti sebe idi u Santiago. I otišao je! Ivica Bota umirovljeni je građevinar koji je poput hodočasnika iz cijelog svijeta osjetio poziv da mora otići na grob svetog Jakova, treće najsvetije mjesto Rimokatoličke crkve. Njegov Camino de Santiago trajao je punih 40 dana, piše HRT.

put-sv-jakova1.jpg

U Bibliji broj 40 označava puno toga: 40 godina progonstva, 40 dana Isusovog iskušenja, 40 dana nakon uskrsnuća je uzašao na nebo. Tako da sam taj broj 40 izabrao da bude u skladu s biblijskim brojem 40. Jedan dan sam na kompjuteru tražio neke podatke za vrt oko kuće i izletilo mi je za Santiago de Compostelo. Čuo sam već za to, gledao film s Martinom Sheenom i čitao knjigu od P. Choela ‘Hodočasnik’.

Kad hodate s vjerom, kad hodate s duhovnom snagom, imate u sebi tu snagu koja vas prati. Uostalom, taj put, to hodočašće je staro od 9. stoljeća, dakle skoro 1100 godina. Sam taj put ima neku energiju u sebi koja čovjeku daje snagu da to prođe. Hodaš sam i taj dio hodanja posvećuješ svojoj duhovnosti, svom ispitivanju sebe i svojoj potvrdi sebe. I tu čovjek dobije jednu unutarnju snagu. Snagu koja je njemu i drugim hodočasnicima pomagala i bila poticaj da što lakše svladaju kilometre pred njima.

put-sv-jakova2.jpg

U Santiago dođete puni iščekivanja i onda odjednom dobijete mir u sebi. Znate, kad sam sjeo na plato ispred katedrale, imao sam takav mir u sebi. A kada sam došao na grob sv. Jakova, to se ne može opisati. Jako snažan doživljaj duhovnosti koji čovjeka prožme… Poseban osjećaj bio je kad je stigao u Finisteru gdje završava ovo putovanje. Finestera je kraj svijeta, Finestera je početak Biskejskog zaljeva, obale smrti. Tamo stalno pušu vjetrovi. Kada sam išao tradicionalno zapaliti jedan komad odjeće jako teško sam to uspio, ali uz pomoć mog Prijatelja (gleda prema nebu, misli na Boga, op. a.), sve je bilo moguće, tako da sam put završio na tradicionalan način.

Njegove fotografije prikazuju jedan dan na putu i sva iskušenja kroz koja je prolazio. A kada ga pitate čemu ga je naučio Camino, spremno odgovara: Naučio me da je sve moguće, da čovjek ono što odluči može napraviti. Naučio me pomagati ljudima. Kada ste 5-6 sati sami, sa svojim mislima i molitvama, dobijete nešto što imate u sebi i što možete dijeliti s drugima. Izložbom želim pokazati ljudima da je to moguće, ako se 1 od 1000 odluči na putovanje, ja ću biti sretan i zadovoljan.

Sveti Jakov je zaštitnik španjolskog naroda, a do njegovog posljednjeg počivališta u Santiagu svake godine pješice prođe oko 300 tisuća hodočasnika, prenosi jabuka.tv.

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Pomoćni biskup Tirane i Drača iz Albanije, mons. Arjan Dodaj sa grupom mladih iz Albanije na Mladifestu
02. Agosto 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.