Radost zbog Božića ili Božić zbog radosti?

Prvi je tjedan Došašća. Vjerojatno većini početak najdražeg vremena u godini. U ovom radosnom vremenu iščekivanja Božića ljudi su skloni radovanju, darivanju, dobrom raspoloženju i slično.

Možda je to zbog toga što grad već bude okićen. Možda je to zbog toga što cijene po trgovinama budu snižene. Možda je to zbog zajedništva. Možda zbog…, možda zbog… Svatko ima svoje razloge. Ne znam zbog čega je kod drugih to tako, ali kod mene je ove godine više razloga. Čuo sam da je vrijeme Došašća i Božića u Zagrebu prelijepo, a ovo je moj prvi Božić u Zagrebu. Zapravo, bolje rečeno, prvi Božić van obiteljske kuće. Možda ga zato i željno iščekujem da što prije dođe te odem kući i osjetim taj poseban osjećaj zajedništva koji ti samo obitelj može pokazati. Ali, nije to najvažniji razlog. Ne umanjujem njegovu vrijednost. Pravi izvor radosti za mene jako dobro kaže ona strana: Jesus is the reason for the season.

A ti? Zbog čega se ti raduješ u ovom Došašću? Je li to zbog onoga što nam se danas predstavlja da je dio Božića (ukrasi, pjesme, hrana, niske cijene, mogući snijeg, božićni filmovi…)? Ako su to razlozi tvog radovanja Božiću, mislim da si pogriješio. Ne postoje te stvari radi Božića. One nisu bile prije njega. Zapravo, one nisu bile prije Njega! Božić se dogodio zbog nas. Zbog mene. Zbog tebe. Shvaćaš li što se dogodilo te noći? Jesi li ikada pojmio veličinu događaja skrivenog pored Betlehema? Jesi li ikada razmišljao o svoj simbolici onoga što se te noći dogodilo? Jasle, pastiri, kraljevi… Ništa od toga nije bilo slučajno. Neću sada ovdje tumačiti to sve. Nije ni mjesto ni način da to radim. Ako ga ne doživljavaš kao neku osobnu stvar i ne podijeliš ga s drugima, mislim da ga nisi osjetio. Možda se bit ovog blagdana krije u riječima pjesme “Bog je s nama“ grupe Emanuel. Pjesma kaže ovako:

Ljubav slila se noćas u naš svijet; Bog je prisutan – mogu reć'.

On je za nas i u nama Bog je s nama i u nama – Emanuel.

On je Spasitelj kog smo čekali; u našim srcima živjet će.

On je za nas i u nama Bog je s nama – Emanuel.

Odavno nisam čuo pjesmu koja mi je na jednostavniji način pokazala sve ono što se događa i što se treba dogoditi u meni te noći i tako ostati. Ne samo tu noć, ni tih par dana, nego uvijek. Želim da u svemu ovome shvatiš zbog čega čekaš Božić. Razloga je puno. Ali, ako neke naše „male“ radosti zasjene onu glavnu radost zbog toga što se na Zemlji rodio Kralj, uzalud je sve. Onda nam radost nije zbog Božića, nego Božić zbog radosti. Božić je više od Coca-Coline reklame, „Sam u kući“, punog stola šapa i slično. Ako već nisi, preporučam ti da pročitaš knjigu Djetinjstvo Isusovo od Josepha Ratzingera. Shvatit ćeš bit otajstva koje se događa na taj dan. Obrati pozornost na ono bitno što se događa oko tebe. Iskoristi zornice na pravi način. Pogotovo onaj zadnji tjedan. Pripremi se za Božić kako i dolikuje. To je samo jedna od stvari koje su mi na srcu a htio sam s vama podijeliti. Ako ti nisam uspio približiti onaj pravi smisao Božića, nemoj mi zamjeriti. Svejedno ga moraš sam otkriti. I podijeliti radost s drugima.

Označeno u