Treći dan Gospinih ukazanja

Treći dan Gospinih ukazanja, točnije 26. lipnja 1981. godine, poslije redovitog ukazanja oko 18h, pri silasku s Podbrda, Gospa se još jednom ukazala samo Mariji i izgovorila svoju najcitiraniju poruku u ove četrdeset i dvije godine: "Mir, mir, mir - i samo mir!"

Iza nje je bio križ. Uz to je kroz plač dvaput ponovila: "Mir mora zavladati između čovjeka i Boga, a i između ljudi!" Od toga trena pa do danas na tom mjestu stoji veliki drveni križ koji nas podsjeća na te Gospine proročke riječi. Daleko od toga da ostale Gospine riječi/poruke nisu proročke, jer izgovorene su izravno iz Neba, nego su se upravo ove riječi „Mir, mir, mir…“ pokazale najproročanskijim Gospinim riječima ovdje u Međugorju. Zašto upravo ove riječi?

Nitko tada nije znao što nam to Gospa govori. Svi su bili u čudu zašto nas Gospa poziva na molitvu za mir kad mir vlada svuda oko nas. Čak su i vidioci rekli da nisu imali pojma na što nam to Gospa ukazuje. Međutim, za desetak godina na ovim našim prostorima započeo je krvavi rat u kojem je izgubilo život tisuće i tisuće ljudi. Tek smo se tada svi osvijestili i shvatili što nam je to Gospa govorila i na što nas je upozoravala. Gospa je proročki 'osjetila' što se to nalazi u srcima nas ljudi – taloži se mržnja – i bilo je pitanje vremena kad će 'puknuti'. Mir smo shvatili samo kao odsutnost rata. A mir je nešto puno više od toga. Pokazalo se da rat započinje puno prije prvog ispaljenog metka – počinje u srcima nas ljudi. A Gospa je punih deset godina prije pozivala na molitvu za mir. Zar su naša srca toliko bila potonula u mržnji da im i deset godina nije bilo dovoljno da isplivaju i da se obrate? Teško je dati odgovor. Pokazalo se da je mir puno dublja, snažnija i konkretnija stvarnost od naših ljudskih shvaćanja. Može svugdje oko mene biti potpuni mir, a da sam ja u 'najkrvavijem' ratu sa samim sobom.

Kažu, kada Gospa izgovori neku riječ tri puta da je stvar ozbiljna, da zaista ozbiljno računa na našu podršku i našu suradnju, te da je takav Njezin poziv bremenit vapajem. Toliko je puta do sada, pa i u zadnjim porukama, izgovorili „Molite, molite, molite…“ Prvi je put – treći dana ukazanja – nismo ozbiljno shvatili. Gospa nam je očito isprosila novu priliku da naučimo i prepoznamo Njezin proročki govor, te je prihvatimo kao Božjeg glasnika, i više od toga, kao Majku među nama. Iskoristimo novu milost i novu priliku koju nam je Kraljica Mira isprosila.

Označeno u