Važne stvari počinju slovom “LJ”

Ta ljubav, ta velika, ispjevana, iskorištavana riječ… LJUBAV.

Toliko se povlačila raznim mjestima: kuloarima, parkovima, sms-ovima, e-mailovima, pjesmama, knjigama, predavanjima… Toliko su je koristili školarci, muževi, propovjednici, političari, žene, očajnici, samoubojice, vjernici, nevjernici i osuđenici…! Toliko je ljudi gladnih ljubavi! No, nećemo govoriti o njima.

Ljubav je uvertira u bračni i obiteljski život, od koje se očekuje da postane remek djelo. Postoje i druga poglavlja u tom životu, koja također počinju slovom LJ… Interesantno je kako u hrvatskom jeziku baš te riječi, koje najčešće obilježavaju bračno-obiteljsku stvarnost počinju slovom LJ. Slovo LJ je teško izgovoriti, a poteškoća izgovora slova, obilježava i snagu riječi koje počinju slovom LJ… Znate li koje su to još riječi osim LJUBAVI? To su LJUTNJA i LJUBOMORA. Tako snažne, a tako razarajuće.

Površnost kulture koja danas reklamira ljubav nudi ljudima iluziju kako je voljeti uistinu lako, a ljubav trebamo usmjeriti prema onoj osobi, tj. ‘objektu’ koji je zadovoljio vanjske kriterije: stoga treba ‘zgodan paket’, a sebe prezentira također u istoj ambalaži. Tako čovjek postiže vrijednost u socijalnoj mreži, a ljubav se smatra nečim što se dobiva prema unaprijed određenoj cijeni ‘paketa’.

Prije ljubavi bijaše zaljubljenost. Zaljubljenošću se želi ispuniti bračni život, no ona je kratkotrajna zaluđenost, u kojoj par idealizirala svog partnera. Zaljubljenici gledaju svog zaljubljenika kroz ružičasti veo, a stvarnost je bajka. Nakon 18 mjeseci, ružičasti veo blijedi, a par se zagleda u drugoga i postaju razočarani, nesretni, osamljeni. Postaju i LJUTI (jer im partner nije savršen), te LJUBOMORNI (što nisu više samo oni objekt partnerove ljubavi).

Želja mi je potaknuti vas da iskoristite dar ljubavi koji nam je darovan, te pokušate ovladati ljutnjom i ljubomorom u bračnom i obiteljskom životu. Da bi ste uspjeli, nužno je poraditi na izgradnji vlastitog bića: BEZ ISTINSKE PONIZNOSTI, HRABROSTI, VJERNOSTI I ODGOVORNOSTI NEĆE VAM SE DOGODITI LJUBAV. No, to je izuzetno teško, posebno danas u kulturi u kojoj su kvalitete: PONIZNOSTI, HRABROSTI, VJERNOSTI I ODGOVORNOSTI vrlo rijetke.

Suzana Matošević/ vjeraidjela.com 

Označeno u