ZVJEZDANI STATUS TEREZE FORKADES: Kako bi prošla da je pro-lifer ili karizmatik?

Tereza Forcades, privremeno ex časna sestra iz Katalonije, ovih se dana šetkarala Lijepom Našom i davala brojne inetrvjue, kao da je riječ o kakvoj rock zvijezdi.

Tereza ni po čemu nije zvijezda iako joj, čini se, zvjezdani status prilično godi. Ona govori o svačemu i ničemu, zapravo diže prašinu oko svog lika parolama koje su zbrčkane, iole formiranom katoliku prilično neslušljive i neprobavljive. Ne želim se ovdje zapravo baviti Terezom, ne želim ‘cipelariti mrtvog magarca’ jer stvarno nemam ništa pohvalno reći o njoj osim da je vrlo aktivna ali to i ne mora biti vrlinom. Naime dok ovo čitate, vrlo aktivna je i vojska moralnih trovača, dilera, svodnika, terorista i depopulista. Pitam se, da li bi isti medijski tretman dobio kakav gostujući borac/borkinja za prava nerođenih ili neki skromni karizmatik oko čijega se imena ne ispredaju kontroverze? Sigurno ne, barem ne od lijevo liberalnih medija kakva je kod nas velika većina. Vjerojatno bi se osvrnuli uvijek isti malobrojni desničarski portali i pokoji vjerski medij jer poruka da nas je Bog stvorio iz ljubavi i da za svaki život ima svrhu, da je Isus došao da imamo život u izobilju, nije adrenalinska dizalica. Indoktrinirani kakvi jesmo, iako nominalno mnogi od nas Hrvata ujedno i vjernici, lakše gutamo poruke smrti nego poruke života. Zasigurno bi trebali promijeniti frekvenciju, no za tako nešto treba zaokret, obraćenje – metanoja.

Tereza ne poziva na takvu vrstu promjene, kao niti brojni samozvani proroci i iscjelitelji, bioenergičari i reikisti, koji unaokolo galopiraju obećavajući mnogo a da pri tome ostaju kakvi su i bili: u grijesima svake vrste. Kao i njihova klijentela koja se nakljukana antidepresivima klati po prepunim psihijatrijskim klinikama. Hrvatskoj treba, više od svega, nova evangelizacija, novi svježi navještaj Radosne vijesti u sili Duha Svetoga. Hrvatskoj treba novi val Duha koji će doći jedino po ustrajnoj molitvi, predanju života živome Kristu, po novim još odlučnijim evangelizacijama po ulicama i trgovima naših gradova. Uvijek se razveselim kad čujem da se u nekom našem gradu održao evangelizacijski ili karizmatski susret, tim više ako ondje do sada to nije bio slučaj. Osobno sam u više župa nakon Domovinskog rata imao duhovne obnove koje su ujedno bile prve nakon svih strahota koje su nas snašle. U Kamenskom pored Karlovca koje je palo u ruke četnika, vodio sam takvu prvu duhovnu obnovu nakon rata a svećenik koji me pozvao ispričao mi je strašnu priču o tome kako su neprijatelji u samoj crkvi zvjerski mučili i ubijali naše ljude. Nažalost, iako je od rata prošlo mnogo vremena u mnogim se gradovima i mjestima nije održalo nešto slično. Ali se s pokoljem Hrvata nastavilo čak i u Vukovaru! Nedavno sam govorio u Gradu heroju na tribini u organizaciji “40 dana za život” i sav začuđen usred predavanja pitao publiku: „U Vukovaru se rade abortusi, vi se šalite?“ Kako je to moguće i što nam se sve treba dogoditi da se opametimo? Ali te stvari nemaju veze s logikom, to je područje duha a ne pameti. Duh smrti je nad Hrvatskom kao i ’90-ih i prilično sam siguran da je jedini protuotrov upravo molitva i evangelizacija.

Bogu hvala za papu Franju koji se danas (prije kojih dva sata) susreo s hrvatskim pro-liferima predstavnicima inicijative „40 dana za život – Hrvatska“ te s malom Nikom i njezinom majkom Daliom kojoj je inicijativa pomogla da za svoju kćer izabere život. Franjo je blagoslovio bebicu te cijelu inicijativu u Hrvatskoj i poručio: ‘RADITE NAJBOLJE MOGUĆE DJELO! SPASITE ŠTO JE VIŠE MOGUĆE ŽIVOTA! OHRABRUJEM VAS I BLAGOSLIVLJAM SVAKIM BLAGOSLOVOM! NEMA VAŽNIJEGA OD OVOGA DJELA, BUDITE USTRAJNI I PUNO, PUNO MOLITE! HVALA VAM ŠTO ČINITE BOŽJE STVARI DANAS! PAPA JE UZ VAS! MOLITE PUNO ZA MENE!… BORITE SE, BORITE SE, BORITE SE!’

Spomenimo i to da će se papa Franjo uoči Pedesetnice susresti više puta s predstavnicima Karizmatske obnove – karizmaticima iz svih dijelova svijeta, moliteljima i evangelizatorima kojima je na srcu promjena duhovnog stanja sredina u kojima žive; gradova i država. S nestrpljenjem očekujem ovaj susret kao i poruke koje će biti prenesene sredstvima društvenog priopćavanjem a 50-ta godišnjica Karizmatske obnove biti će tako proslavljena na najbolji mogući način. Obnova, koja je ujedno i najmasovniji pokret KC, time će zasigurno dobiti još jednu snažnu podršku s najvišeg mjesta u Crkvi i nesumnjivo novi zamah u mnogim zemljama pa i Hrvatskoj, kao moćno sredstvo nove evangelizacije.

Gdje smo ono stali s Terezom? Ma ona je bila samo povod, sutra je se više niko neće sjećati ali će zato spašeni životi po molitvi i evangelizaciji svjedočiti o vječnim, neprolaznim vrijednostima u sve vijeke vjekova. Ako želimo vidjeti Božja čudesa u ovo naše vrijeme, pokrenimo se, naš Bog je vjeran, ako mi učinimo svoj dio, On će učiniti sve ostalo.

Autor: Dražen Bušić

Označeno u