Fra Mate Logara: Crkva u Hrvatskoj trebala je jasnije pružiti potporu referendumima

Zanimljiv komentar uputio je fra Mate Logara, koji je rodom je iz Sovića, a trenutno na službi u župi Šuica.

Donosimo njegovo mišljenje koje je na svojem Facebook profilu objavio tekst sljedećeg sadržaja:

Jednom davno, pročitao sam rečenicu: Biskupi ne trebaju biti diplomati, nego proroci! Vrlo mi je drago da su obični vjernici danas puno glasniji nego ranije. Ali žao mi je da su se mnogi pastiri crkve prilično pogubili u svojoj ulozi. Ne trebaju biskupi voditi politiku. Ipak, trebaju uvijek jasno dati do znanja koja je linija katolička.

Ne trebaju biskupi pisati zakone, ali trebaju jasno kazati koja su rješenja u suprotnosti s našom vjerom i tradicijom. Trebamo surađivati i s ljudima s kojima se ne slažemo. Ali definitivno trebamo odbaciti one koji će glumiti pred izbore velike katolike, a kasnije odbaciti i vjeru i moral ako šef zatraži. I doći tjedan dana kasnije kao da ništa nije bilo. Ne trebaju nam ljudi koji pričaju o lojalnosti šefu stranke. Lojalnost se duguje narodu koji te bira, a ne pojedincu.

Dokle ćemo podnositi one koji se sjete da su katolici pred izbore, ali u slučaju potrebe će ili ucjenjivati nekim donacijama ili prijetiti objavom novih skandala? I nije fer radi prodanih duša ostavljati na cjedilu one koji Crkvu doista vole i koji su joj privrženi u svakom sistemu i režimu - bilo to zgodno ili nezgodno. Mislim da je Crkva u Hrvatskoj trebala jasnije pružiti potporu referendumima, pa čak i ako se s njima ne slaže. Ako ništa, dovoljno je bilo vidjeti tko je protiv njih. Neka narod odluči.

Trebaju li nam oni koji se boje vlastitog naroda a služe strane birokrate? Ne znam hoće li skupiti dovoljno potpisa. Ako i skupe, tko zna tko će pobijediti na referendumu. To i nije važnija stvar. Nije nužno da pobijedimo. Ali je nužno da budemo na ispravnoj strani. I važno je da stalno ne tražimo mane onima koji bi za nas sve žrtvovali, a umiljavamo se onima koji bi nas opet sutra potrpali u zatvore ili odveli na Bleiburg - samo kad bi dobili novu priliku.

Preživjela je Crkva sve. I rimske careve, i srednjovjekovne silnike, i osmanska osvajanja, i krvavi teror francuske revolucije, i zločinački komunizam i čudovišni nacizam. Naći će način i da preživi suvremeno doba koje ima jednako zločinačke namjere, samo ih znade upakirati u lijepu ambalažu (Primjerice, ubojstva nerođenih neželjenih, slabih i nemoćnih su i Hitleru bile jako drage ideje.) Uz puno žrtava - ali preživjela je Crkva. Preživjet će i opet ako bude i progonjena, i siromašna i osramoćena, ali teško će preživjeti ako se proda radi ljudskih obzira. Tada je više ni Gospodin neće štiti iz jednostavnog razloga - neće biti Njegova.