Iz tiska izašao rujanski broj Svjetla riječi

Rujanski broj revije Svjetlo riječi iz tiska je izašao s temom „Čovjek: Božje stvorenje”.

Jedno od temeljnih vjerovanja kršćanstva, kao i drugih velikih svjetskih religija, jest ono u Boga kao Stvoritelja svega postojećeg, uključujući čovjeka. Zadnjih se desetljeća ova vjerska istina ili motiv u javnom prostoru sve češće postavlja u pitanje od strane različitih misaonih tokova, koji u središte svoga zanimanja stavljaju pitanje čovjekova identiteta.

Svijest o važnosti ovoga pitanja iz vjerske perspektive potvrđena je i 2019. godine objavljivanjem posebnoga dokumenta Papinske biblijske komisije Što je čovjek? Putovanje kroz biblijsku antropologiju, posvećenog ovoj tematici. Dr. fra Anto Popović ovaj je dokument opisao kao vrlo koristan, jer na razumljiv i uvjerljiv način izlaže trajno aktualnu spasenjsko-orijentacijsku mudrost biblijske poruke za čovjekove brojne konkretne životne situacije.

Boris Beck tematizirao je odnos humanizma prema čovjeku, prof. dr. Snježana Šušnjara čovjekovo dostojanstvo, a o čovjeku kao otvorenom biću pisao je glavni urednik Svjetla riječi dr. sc. fra Vili Radman.

Ovoga mjeseca razgovarali smo s provincijalom Bosne Srebrene fra Zdravkom Dadićem, koji je istaknuo kako „Crkva nema ni poslanje ni zadatak aktivno sudjelovati u političkim procesima, no itekako ima obvezu i dužnost upozoravati na negativnosti u društvu i politici”.

„Duh Sveti nam dariva veliki Božji mir” naslov je novoga članka fra Josipa Ikića, a sigurno je kako Božji mir osjeti svatko tko posjeti neko svetište, franjevačko ili marijansko. Zbog toga na čitanje preporučujemo tekst fra Danijela Nikolića koji je pisao o svetoj gori La Verni, te tekst o Svetištu Gospe Žalosne u Kibehu u Ruandi autora fra Damira Pavića.

Što sve može prouzročiti nestabilnost mentalnoga zdravlja? Koliko loša društveno-ekonomsko-socijalna situacija zapravo utječe na mentalno zdravlje pojedinca? O ovoj temi razgovarali smo s dr. Živkom Miševićem, psihoterapeutom obiteljske sistemske terapije.

U posljednje dvije i pol godine preplavljeni smo brojnim dezinformacijama, idejama i teorijama koje mediji promoviraju. Jasno je kako ovakvo djelovanje uzrokuje psihičke posljedice, pa se ono može nazvati marketingom straha. Ovu aktualnu temu u svome je članku sažeo Boris Havel.

Fra Petar Jeleč pisao je o političkom djelovanju i uspjesima pape Leona Velikog, dok je don Josip Mužić u tekstu o nadama evangelizacije zapisao kako „ratu za duše, kada je u pitanju sam opstanak Crkve, svatko prema svojim mogućnostima treba dati svoj doprinos, a da bi se došlo do značajnih rezultata, većina se mora boriti na bojišnici kao misionari”.

Reportažu je za rujan pripremila s. Gordana Davidović, pastoralna suradnica u Hrvatskoj katoličkoj misiji Wiesbaden, o kojoj je i pisala. HKM Wiesbaden u rujnu proslavlja 50 godina djelovanja. Danas broji oko 5000 vjernika i prostire se na području koje obuhvaća više od polovice biskupije Limburg. O osnutku, aktivnostima i pripremama ove misijske zajednice za jubilej čitajte na stranicama novoga izdanja Svjetla riječi.

Novo izdanje, koje propituje odnos Boga i čovjeka, pronađite u najbližem župnom uredu ili u knjižarama Svjetla riječi u Vitezu i Livnu. Novi broj možete naručiti i pozivom na broj telefona: 033 726 200; e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; ili na web knjižari.

Širimo svjetlo.

Označeno u