Sadržaj s oznakom: Kultura

Iz tiska je izašlo novo izdanje revije Svjetlo riječi s temom „Hodočašće: Susret s Bogom”. Cilj je čitatelje potaknuti na promišljanje o hodočašću kao vjerskom, ali i društvenom pojmu.

U izdanju Kršćanske sadašnjosti izašla je najnovija knjiga kardinala Roberta Saraha, umirovljenog prefekta Kongregacije za bogoštovlje i sakramente.

Lipanjski broj revije Svjetlo riječi izašao je iz tiska s temom „Umjetnost u Bosni Srebrenoj. Duh otvorenosti”.

Iz tiska je izašao novi broj revije „Svjetlo riječi” za mjesec svibanj s temom „Europska unija. Bez svog pravog identiteta”.

Fra Mario Knezović u petak 22.4. u župnoj dvorani crkve sv. Josipa na Plovaniji u Zadru održat će javnu tribinu uz predstavljanje svoje nove knjige "Šutnja je izdaja u zlu vremenu".

Iz tiska je izašlo uskrsno izdanje revije Svjetlo riječi s naslovom „Sretan Uskrs. Aleluja, aleluja!”. Obiluje tekstovima o Isusovu uskrsnuću, aktualnoj situaciji u svijetu i savjetima koji će olakšati vašu svakodnevicu.

Arapska poslovica kaže: „Kad otvaraš usta, tvoje riječi moraju vrijediti više nego šutnja". Jednostrani i ideološki kulturalizam ubija zdrav razum. „Ako netko želi doživjeti kulturni šok i počiniti samoubojstvo, najlakše i najbolje će to učiniti čitajući Marxov Kapital" (LJ. Rupčić). U svakoj se kulturi treba bojati da se više ne cijeni napor nego cilj, više traženje nego otkriće, više stvar nego čovjek.

Evo nekoliko odličnih filmova koje ove Korizme preporučuje portal Aleteia.

Stoljećima se Djevica Marija ukazivala vjernicima, tražeći predanost Bogu obećavajući im utjehu u teškim vremenima.

Tetoviranje ili pučki poznato kao „sicanje“, staro je u Bosni više stotina godina, a prema nekim tvrdnjama možda i tisuću godina. Najviše se prakticiralo kad je područje Bosne i Hercegovine palo pod tursku, odnosno osmanlijsku vlast.

Iz tiska je izašao novi broj revije Svjetlo riječi za mjesec veljaču s temom „Kultura poništavanja – Mržnja ubija”. Kultura otkazivanja – ili, prema pojedinim hrvatskim prijevodima, kultura poništavanja – oblik je ideološke kolonizacije koja ne ostavlja prostora za slobodu izražavanja, prodirući u brojna područja i javne institucije.

Objavljeno u Kultura | 6.1.2022.

U službi vječne Riječi

Nakon što su prethodno objavljene zbirke propovijedi i meditacija za liturgijsku godinu A s naslovom „Susret u Riječi” i liturgijsku godinu B s naslovom „Beskrajna blizina Božje Riječi”, mons. dr. fra Marko Semren u nakladi Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi izdao je novu zbirku propovijedi i meditacija za liturgijsku godinu C.

U izdanju Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi, izašla je nova knjiga autora Mile Babića pod nazivom Secundum loca et tempora. Ljudska egzistencija i dodirne teme. Riječ je o zbirci tekstova objavljenih u vremenskom rasponu od 1978. do ove godine.

Može li čovjek biti otok? Može li biti zapovjednik vlastite duše? I koja je razlika između osame i usamljenosti? Takva su pitanja u samome središtu nove knjige poznatog katoličkog autora Michaela O'Briena „SVJETIONIK“ koja govori o potrazi jednoga čovjeka za smislom svojega života i smislom svijeta u kojemu se zatekao.

Mlada, ali već poznata katolička umjetnica EVA VUKINA, rodom iz Čakovca, opet nas je iznenadila svojim novim akvarelom, koji kao i sve njezine slike nosi aktualnu poruku za ovo vrijeme.

Prvo da krenem od osobnoga: U Italiju, u Rim samo otišao sa 16 godina, nakon reforme školstva. Završio sam klasičnu gimnaziju tamo, kao civil sam studirao filozofiju, na državnom sveučilištu, doktorirao tu filozofiju, i tek onda se pojavilo svećeničko zvanje.

Stranica 1 od 6