Marina Čapalija gostovala na Verbumovu "Susretu s autorom" u Splitu u svibnju

U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu gošća programa "Susret s autorom" 19. svibnja bila je Marina Čapalija, autorica niza zbirki čakavske poezije, njih devet, Škoj o' driva, Paver sriće, Umorena moren, Lemozina srca, Prtin pute i gren, Jazikun tic, Drivo brez škoja, Sve ča je san, Ispotiha, te knjige za djecu Zloćun Pločun – priče o djevojčicama i oblaku kao i kratkog romana (S)ričući objavljena krajem 2014. godine.

"Susret s autorom" bio je prigoda za upoznavanje s ovom neumornom čuvaricom čakavske riči, poetskog izričaja i duboke misli koja je ovom prigodom istaknula kako je sklonost pisanoj riječi otkrila u ranoj dobi, oko osme godine kada počinje pisati prve pjesme. Inače, prvu zbirku objavila je prije 20 godina. 1995. godine objavljuje Škoj o' driva, godinu poslije i zbirku Paver sriće. Zanimljivo je da su pjesme iz ove prve dvije zbirke nadahnule poznatog skladatelja Petra Bergama da uglazbi u formi madrigala stihove pod nazivom Spiriti eccellenti što je polučilo izniman uspjeh, a djelo je ovjenčano nizom nagrada struke.

Marina Čapalija odrastala je na Velom Drveniku, no put ju je vodio dalje po obali. Srednju školu završila je u Trogiru, studij hrvatskog jezika i književnosti u Zadru, a u Splitu živi i radi kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Njen autorski opus u potpunosti prožima dalmatinski kod. Ljubav prema zavičaju, ali i  propitivanje i traženje odgovora na pitanje smisla odlikuje njenu poeziju.

No, osim niza zbirki čakavske poezije, 2011. godine objavila je i knjigu Zloćun Pločun – priče o djevojčicama i oblaku koja je posvećena njenim nećakinjama, a ujedno je i njena prva knjiga za djecu, u kojoj su zanimljive priče oživljene ilustracijama Silvane Juraga. Nakon ove desete po redu knjige Čapalija je primljena u Društvo hrvatskih književnika, a djeluje u njegovu splitskom ogranku. Pripadnost i djelovanje u sklopu ovog i sličnih strukovnih društava smatra poticajnim za očuvanje sveopće kulture, a osobito jezika.

Njena poezija pisana čakavštinom, zbog privrženosti materinjem jeziku odlikuje se sklonošću tradicionalnim formama, ali je autorica uvelike pridonijela popularizaciji čakavštine kao moderni autor zauzet oko modernih tema koje izriče na čakavici.
U autorskom smislu Čapalija iznenađuje novom knjigom. Riječ je o autobiografskom romanu s ključem pod nazivom (S)ričući za koji autorica ističe da na osoban način progovara o univerzalnoj tematici žene, a svojom temom dotiče i ujedinjuje žene diljem svijeta. Roman će javnosti biti predstavljen u Splitu 21. svibnja na Tvrđavi Gripe.