Predstavljena knjiga "Sjećanja na sv. Faustinu Kowalsku“

Na uočnicu svetkovine Bezgrješnog začeća i početka Svete godine milosrđa, u ponedjeljak, 7. prosinca, u župi BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici predstavljana je knjiga „Sjećanja na sv. Faustinu Kowalsku iz Družbe sestara Naše Gospe od Milosrđa“ Biblioteke Stelle Maris.

Knjigu je s poljskog jezika prevela Jelena Vuković, a brojnim okupljenim vjernicima predstavili su je urednice Brigita Peček i Ružica Šilić te o. Andrzej Wośko SCJ, dehonijanac.

Urednica Peček istaknula je na početku kako je riječ o autentičnim svjedočanstvima o životu sestre Faustine Kowalske, iz kojih doznajemo „kako je izgledala, kakav joj je bio temperament i karakter“  te kako je riječ o štivu koje čitatelju dopušta „krenuti na nezaboravan put u vrijeme i na nesvakidašnji susret s Posrednicom Božjega milosrđa“.

O. Wośko progovorio je o tematskim cjelinama knjige, o sjećanjima iz djetinjstva i mladosti, iz mjesta službovanja, svećenika, poglavarica, susestara iz Družbe kojoj je sv. Faustina pripadala, sestara iz drugih redovničkih zajednica te štićenica Družbe sestara Naše Gospe od Milosrđa. Knjigu zaključuje kronološki pregled života sv. Faustine, kratka crtica o Družbi, te nekoliko arhivskih fotografija, rekao je predstavljač te izrazio zahvalnost Bogu što je ova knjiga o „tajnici, apostolu i glasnici“ poruke o Božjemu milosrđu, sv. Faustini, ugledala svjetlo dana upravo na sam početak Svete godine milosrđa.

Ove će jubilejske godine sva pozornost Crkve biti usmjerena na otajstvo Božjega milosrđa, odnosno, kao što je vidljivo iz Bule pape Franje povodom Godine milosrđa, na sakrament pomirenja i djelatno milosrđe prema bližnjima prakticiranjem duhovnih i tjelesnih djela milosrđa. Pri tome se, rekao je o. Wośko, nikako ne smije zaboraviti i „drugo plućno krilo“ a to je prakticiranje štovanja Božjega milosrđa po oblicima koje je sv. Faustini posredovao sam Milosrdni Isus u objavama koje je primala, a to su: slika Božjega milosrđa sa specifičnim blijedim i crvenim zrakama koje označavaju Krv i Vodu, sat Milosrđa, Krunica Božjega milosrđa, svetkovina Božjega milosrđa prvu nedjelju iza Uskrsa i širenje štovanja. Ovo je druga u nizu izvrsnih knjiga o sv. Faustini i o Božjemu milosrđu na hrvatskom jeziku, uz knjigu „Sestra Faustina. Biografija svetice“ Ewe Czaczkowske u izdanju Kršćanske sadašnjosti (2013.), istaknuo je o. Wośko, te dodao kako se uskoro može očekivati i „Dnevnik“ svete Faustine Kowalske u novom prijevodu s poljskog jezika na kojem je izvorno pisan a u izdanju Svećenika Srca Isusova, dehonijanaca.

Bit će to istinsko blago za produbljivanje spoznaje o neizmjernom Božjemu milosrđu u ovoj Svetoj godini milosrđa, zaključio je o. Wośko. (jv)