Molitva odmora

Duhovni lijek protiv umora: pet minuta popodnevnog sna. Možeš li dugo raditi, a da ne postaneš umoran?

Po meditaciji, koja je ujedno molitva, postat ćeš sasvim opušten. Bog je ovdje, on osvježava tvoj duh, uvodi te u san.

Sveta je Terezija Avilska rekla da je takav san najdublja molitva. Mi smo duboko u sebi i kod Boga kao u nekom oblaku. Bog nije stvorio samo posao i budnost, nego i spavanje, san. Zbog toga je moguće moliti u snu, to je njegova volja. T o je duhovni oporavak. Ne možeš nasloniti glavu na rame onoga tko je prijestupnik, ili bolesnik, i kod njega tražiti oporavak.

Zato, nasloni se na Boga, on je dobar. Smjesti se u stolicu tako udobno kao da se ne misliš pomaknuti nekoliko godina. Pomisli samo na Isusove riječi: „Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, ja ću vas odmoriti.“ Reci: „Dobro, Isuse, evo me k tebi.“ Približi mu se sasvim – dakako, ne materijalno, nego mu u duhu priđi sasvim blizu. On je ovdje tako stvaran kao što su stvarne tvoje misli i ljubav. Jednostavno, otvori se i reci: „ Da, Bog je preda mnom, iza mene, pokraj mene, iznad mene, ispod mene.“ Bog je naprosto svagdje, kamo god pogledaš.

Bog je rekao da je on tvoj Otac. Isus je rekao: „Ako ne budete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko.“ Budi kao dijete, sjedni na krilo svojega i Isusova Oca, nasloni glavu na njegovo rame, pokušaj imati tako mnogo povjerenja u njega da možeš zaspati. Diši u ritmu kojim diše i on, u ritmu njegova srca. Pusti da tvoje srce uroni u njegovo. Predaj mu svoj nemir. On je tvoj mir.

Ti si kći ili sin Boga Oca. Sin Božji, njegov jedinorođeni Sin je u tebi, Duh Sveti je u tebi. Moli Duha Svetoga za njegovu ljubav. Čim se probudiš, zahvaljuj Bogu što si opet budan i učini malu duhovnu toaletu. Prođi još jednom sve točke Očenaša.

Tomislav Ivančić, Molitva koja liječi, Teovizija, Zagreb 2006./ duhos.org

Označeno u